default-logo

Grillowany ser kozi z dressingiem żurawinowym

Grillowany ser kozi z dressingiem żurawinowym Wegetariański starter – sałatka, coś dla miłośników serów kozich i smaków zdecydowanych. Sprawdzone i zawsze trafione połączenie gorącego, topiącego się sera koziego, żurawiny i zrumienionych orzechów włoskich. Wszystko spoczywa sobie na pachnących cynamonem i cytryną, cienko pokrojonych jabłkach. Składniki sałatki (jabłka, dressing, orzechy) można przygotować wcześniej, a ser kozi zgrillować już przed samym podaniem. Jest to więc dobry pomysł na poczęstunek dla gości. Szybko się przygotowuje i zawsze nieźle smakuje. Propozycja szczególnie cenna w zimie ze względu na dostępność wszystkich składników. Charakter „zimowy” mają też żurawina i cynamon, dodatki tak bardzo kojarzące się z okresem świąteczno – noworocznym. W związku z wegetariańskim charakterem tej przystawki, najlepiej podać ją przed daniem głównym składającym się z mięsa lub ryby. Zamiast rukoli można użyć też liści cykorii lub kiełków rzodkiewki. W dressingu żurawinowym dodatek oliwy z oliwek jest opcjonalny. Można nią tylko skropić rukolę. W podobny sposób można podać też ser camembert. 0

4 5

Grillowany ser kozi z dressingiem żurawinowym

  • Sałatki
ser kozi

Składniki

2 porcje
  • 2 garście rukoli
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • garść wyłuskanych orzechów włoskich
  • 1 jabłko
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu w proszku
  • 2 plastry rolady z sera koziego, grube na około 2 cm
Dressing żurawinowy:
  • 2 łyżki dżemu żurawinowego
  • 1 płaska łyżka płynnego miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (opcjonalnie)
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
oraz:
  • pieczywo
  • folia aluminiowa

Przygotowanie

  • Na półmiskach rozłożyć umytą i osuszoną rukolę i skropić ją 2 łyżeczkami oliwy z oliwek, oprószyć solą oraz pieprzem. Orzechy zrumienić na patelni i grubo posiekać. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne, miąższ pokroić na cienkie plasterki. Włożyć je do miseczki i wymieszać z sokiem z cytryny oraz cynamonem.
  • Rozgrzać mocno grill w piekarniku. Ser kozi umieścić na kawałkach folii aluminiowej i położyć go na blasze do pieczenia.
  • Na rukoli ułożyć kawałki jabłka, a pozostały sok z cytryny wymieszać ze składnikami dressingu (żurawiną, miodem, oliwą). Sos doprawić solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
  • Blachę z serem kozim wstawić do górnej części piekarnika na około 1 – 1,5 minuty, aż ser zmięknie i zacznie się topić. Gorący położyć na jabłku, polać dressingiem żurawinowym i posypać orzechami włoskimi. Podawać z pieczywem.
  • Grillowany ser kozi z dressingiem żurawinowym
About the Author

Leave a Reply

*