default-logo

Dorada z grilla z sałatką z ziemniaków i szpinaku

Pyszne, zdrowe jedzenie dziś na talerzu.

Dorada to niedoceniana ryba a jakże pyszna i zdrowa, warto ją zajadać, ma delikatny smak i soczyste mięso.

Do ryby przepyszna sałatka z ziemniaków, polecam gorąco.

Przepis na danie pochodzi z kuchni czarnogórskiej.

Dorada z grilla z sałatką z ziemniaków i szpinaku.

Dorada z grilla z sałatką z ziemniaków i szpinaku


Dorada z grilla z sałatką z ziemniaków i szpinaku



                Składniki:

  • 2 dorady
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 1 cytryna 
  • 4 ząbki czosnku
  • 100 ml oliwy
  • 4 średnie ziemniaki 
  • 150 g świeżego szpinaku baby
  • 1 cebula
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 12 oliwek Kalamon


Dorada z grilla z sałatką z ziemniaków i szpinaku

Ryby umyłam i osuszyłam.

Cebulę pokroiłam w piórka, umyłam i osuszyłam szpinak, ziemniaki umyłam i ugotowałam w mundurkach, ostudziłam i obrałam.

Do brzucha dorady włożyłam plasterki cytryny, posoliłam, oprószyłam pieprzem, włożyłam gałązkę rozmarynu i ząbek czosnku, docisnęłam aby farsz nie wyleciał.

Z wierzchu skropiłam ryby oliwą i posoliłam.

Ryby ułożyłam na grillowej płycie i piekłam z każdej strony po 5 – 8 minut.

Dorada z grilla z sałatką z ziemniaków i szpinaku


Obrane ziemniaki pokroiłam w kostkę, posiekałam czosnek.

Do miski włożyłam ziemniaki, cebulę, czosnek, listki szpinaku, pokrojone na połówki pomidorki.

Zalałam sałatkę oliwą – 50 ml – skropiłam octem jabłkowym i posypałam natką pietruszki i pokrojonymi na połówki oliwkami.

Wymieszałam i podałam z grillowaną rybą.

Dorada z grilla z sałatką z ziemniaków i szpinaku

Smacznego.

Przepis kuchni czarnogórskiej.

                                           „Podróże małe i duże”

Dorada z grilla z sałatką z ziemniaków i szpinaku
Piękno w naturze – tutaj na śniadaniu
About the Author

Leave a Reply

*