default-logo

Ciepła sałatka ze szparagami i pomidorem

Znalazłam tę sałatkę na blogu Stare Gary i tak jest ze mną do dziś.

To pyszna sałatka, którą robi się błyskawicznie ale jest warunek: szparagi muszą być jędrne i świeże, tak samo jak i pomidory.

Sałatka wtedy będzie pyszna.

Można ją podać do mięs ale jeszcze pyszniejsza jest sama z grzankami.

Przepis z książki „Barcelona cult recipes” Stephan Mitsch

Polecam.

Sałatka szparagowa.

Ciepła sałatka ze szparagami i pomidorem


Ciepła sałatka ze szparagami i pomidorem

Składniki:

  • 250 g zielonych szaragów
  • 500 g dojrzałych pomidorów
  • 2 łyżeczki octu winnego
  • 40 ml oliwy
  • 10 g natki pietruszki 
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • sól morska
  • pieprz czarny

Ciepła sałatka ze szparagami i pomidorem

Przygotowanie sałatki:

  • Szparagom odłamałam twarde końce.
  • Blanszowałam je w osolonej wodzie 5 minut, odcedziłam i pokroiłam na kawałki.
  • Pomidory pokroiłam w cząstki.
  • Posiekałam natkę pietruszki i szczypiorek.
  • Połączyłam ocet z oliwą, solą i pieprzem.
  • Wszystkie składniki połączyłam i podałam od razu.

Ciepła sałatka ze szparagami i pomidorem


Ciepła sałatka ze szparagami i pomidorem

Smacznego.

„Podróże małe i duże”

Ciepła sałatka ze szparagami i pomidorem
Ruiny zamku w Bobrownikach – woj kujawsko – pomorskie
About the Author

Leave a Reply

*