Uwielbiam sałatkę caprese, pyszną aromatyczną rodem z Włoch.
Oto wersja oryginalna sałatki caprese.
Dziś jednak przedstawiam wersję całkiem po polsku czyli co zrobić aby twaróg smakował wyśmienicie.
Zaczynamy przyrządzać sałatkę, kilka minut i będzie na talerzach.
Polska wersja caprese.
Składniki: 1 porcja
- kilka plastrów twarogu półtłustego
- kilka plastrów pomidora
- szczypior
- listki bazylii
- 100 g jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- pieprz cytrynowy
- sól różowa himalajska
Przygotowanie sałatki:
- Pokroiłam w plastry twaróg i pomidora i ułożyłam na talerzu na przemian na zakładkę.
- Posypałam posiekanym szczypiorkiem i przełożyłam listkami bazylii.
- Do jogurtu wcisnęłam czosnek, dodałam sól i wymieszałam.
- Polałam sosem sałatkę, posypałam pieprzem cytrynowym.
Smacznego.
Pomysł własny.
„Podróże małe i duże”
Park „Wiosny Ludów” w Kutnie woj. łódzkie |