Buraki pieczone
Buraki pieczone powstają u mnie w różnych połączeniach. Najczęściej pada na słupki pokrojone razem z ziemniakami, dynią, marchewką, pietruszką i ćwiartkami cebuli pieczone i podawane z sosem lub do wszelakich gulaszy i mięs.
Dziś same buraki pieczone: do obiadu, np. starte drobno lub w kosteczce, na sałatkę (z fetą i rukolą), na zupę, np. krem, mi zdarza się podjadać same do śniadania pokrojone w kostkę. Są pyszne, zdrowe, o głębokim kolorze. Magiczne i bardzo smaczne 😊
SKŁADNIKI:
- 6 buraków dobrze wyszorowanych lub dowolna ilość – w zależności od potrzeb ☺
- sól, pieprz, oliwa
- folia aluminiowa
PRZYGOTOWANIE:
Buraki umyte i osuszone papierowym ręcznikiem lekko solę, pieprzę, skrapiam oliwą i owijam w folię.
Piekę w temp. 200 st. C grzaniem góra plus dół bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez ok. 1-1,5 godziny. Sprawdzam widelcem czy są gotowe. Studzę, obieram, kroję, podaję do dań. Gotowe:)
SMACZNEGO 😊