default-logo

Buraczki zasmażane

Buraczki zasmażane to świetny i bardzo popularny dodatek na ciepło do potraw z ziemniaków i mięs. Super smaczne i proste w przygotowaniu. Do buraczków zasmażanych możesz dodać jedno starte na tarce jabłko. Moje buraczki są z dodatkiem cebulki i mąki, jeśli jednak chcesz możesz zrezygnować z tych dodatków. Buraczki zasmażane to idealny dodatek do kotletów mielonych lub pieczonego kurczaka. Oprócz buraczków zasmażanych polecam Ci także pyszną mizerię. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na pyszne buraczki zasmażane podawane na ciepło do obiadu oraz kilka porad.

SKŁADNIKI:

  • 6 ugotowanych lub upieczonych buraków
  • 1 mała cebula
  • łyżeczka mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • płaska łyżeczka cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE:

Do przygotowania domowych buraczków najpierw umyj buraki (nie obieraj) i ugotuj do miękkości lub upiecz zawinięte w folię aluminiową.

Porada. Możesz też umyć buraki, obrać i zetrzeć na tarce surowe. Dodaj je wtedy na patelnię z podsmażoną cebulką, podlej nieco wodą i duś do miękkości około 40 minut.

Ugotowane lub upieczone do miękkości buraki obierz, odetnij oba końce i zetrzyj na tarce na dużych (średnich lub małych) oczkach.

Na patelni rozgrzej dwie łyżki masła uważając, by się nie przypaliło. Przesmaż na nim przez pięć minut obraną i drobno posiekaną cebulkę. Wsyp lekko czubatą łyżeczkę mąki pszennej, zamieszaj i smaż chwilę razem.

Porada. Możesz całkowicie zrezygnować z dodatku mąki pszennej. Mąka służy jedynie do zagęszczenia potrawy, jej dodatek nie jest konieczny.

Gdy cebulka ładnie połączy się z mąką dodaj starte na tarce buraczki, wymieszaj dokładnie i smaż przez kilka minut. Buraczki na patelni dopraw solą, pieprzem, płaską łyżeczką cukru pudru oraz wlej dwie łyżki soku z cytryny, całość zamieszaj. Buraczki smaż kilka minut mieszając.

Porady. Sok z cytryny możesz zastąpić octem jabłkowym w tej samej ilości, zaś cukier puder zwykłym, drobnym i białym cukrem.

Smacznego.

About the Author

Leave a Reply

*