default-logo

Bowl salad z bobem i dressingiem z awokado

 No to mamy pyszną salaterkę pysznej sałatki.

Pomysł na sałatkę zaczerpnęłam z jakiegoś czasopisma Biedronki i jest to pomysł Jakuba Kuronia.

Tak mi podpasowała że tylko zmieniałam ziarno bo komosy nie miałam i tak oto mam pyszną salaterkę pełna warzyw.

Polecam gorąco.

Sałatka warzywna z bobem i awokado.

Bowl salad z bobem i dressingiem z awokado

Bowl salad z bobem i dressingiem z awokado

Składniki:

  • 100 g kamutu
  • 500 g bobu
  • awokado Hass
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 5 ogórków małosolnych
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 szklanki kaszy gryczanej niepalonej

Dressing:

  • 1 dojrzałe awokado Hass
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z 1 limonki
  • 1 pęczek kolendry
  • 5 łyżek oliwy 
  • 1/4 szklanki wody
  • sól morska
  • pieprz czarny

Bowl salad z bobem i dressingiem z awokado

Bowl salad z bobem i dressingiem z awokado

Przygotowanie dressingu:

  • Awokado obrałam i wyjęłam pestkę, włożyłam do misy blendera.
  • Dodałam posiekany czosnek, oliwę, posiekane pół pęczka kolendry oraz sok z limonki.
  • Zmiksowałam wszystko na gładką pastę i dalej miksując dolewałam wodę aż sos stał się lejący i kremowy.
  • Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.

Przygotowanie sałatki:

  • Kamut to taka starożytna pszenica, która ma pokłady dobroci w sobie.
  • Namoczyłam dzień wcześniej na noc.
  • Następnego dnia gotowałam 60 minut aż kamut zmiękł.
  • Kaszę gryczaną zalałam 3/4 szklanki wody, posoliłam i gotowałam 15 minut, wyłączyłam ogień i pod przykryciem zostawiłam kaszę do przestudzenia.
  • I kamut i kasza ma być wychłodzona.
  • Bób ugotowałam w wodzie osolonej, ze szczyptą cukru.
  • Odcedziłam, ostudziłam, obrałam.
  • Pokroiłam w piórka cebulę.
  • Awokado obrałam i pokroiłam w kostkę.
  • Pomidorki pokroiłam na połówki, ćwiartki.
  • Ogórka pokroiłam w plasterki.
  • Wszystkie składniki wymieszałam w misce.
  • Wyłożyłam na talerze, polałam sosem, posypałam resztą posiekanej kolendry.

Bowl salad z bobem i dressingiem z awokado

Bowl salad z bobem i dressingiem z awokado

Smacznego.

Inspiracja Jakub Kuroń

„Podróże małe i duże”

Bowl salad z bobem i dressingiem z awokado
Wiosenne łąki
About the Author

Leave a Reply

*