default-logo

Truskawki w czekoladzie

Truskawki w czekoladzie

6 4.83

Truskawki w czekoladzie

  • Podwieczorki
  • Truskawki
  • Dla dzieci
  • Walentynki
  • Czekolada

Mogą być samodzielną słodką przekąską np. na przyjęciu dla dzieci lub stanowić dekorację na torcie. Można je podawać z szampanem lub winem musującym jako słodkie zakończenie romantycznej kolacji.

Składniki

  • 500 g truskawek
  • 100 g gorzkiej lub deserowej lub białej czekolady
  • 1 łyżka masła lub oleju roślinnego

Przygotowanie

  • Truskawki umyć i dokładnie osuszyć. Czekoladę połamać na kosteczki, włożyć do miseczki zawieszonej na garnku z gotującą się wodą, dodać masło lub olej i mieszając roztopić, lekko ostudzić.
  • Truskawki maczać w płynnej czekoladzie, trzymając za ogonek. Układać na tacy wyłożonej papierem do pieczenia lub w malutkich papilotkach. Odstawić do zastygnięcia.

Wskazówki

  • Jedną połówkę truskawki można maczać w białej, a drugą w ciemnej czekoladzie.
  • Aby truskawki były całe obtoczone w czekoladzie, podczas zastygania można wbić je na wykałaczkę, drugi koniec umieścić w jabłku.
  • Truskawki w czekoladzie
About the Author

Leave a Reply

*