default-logo

Torta de Santiago

Torta de Santiago Niby proste, ale jakie pyszne… chrupiąca skorupka na zewnątrz i miękki, wilgotny środek. To tradycyjne hiszpańskie ciasto z Galicji zrobione z mielonych migdałów, jajek i cukru (bez dodatku mąki). Dodatek cynamonu i skórki z cytryny czyni je bardziej interesującym w smaku. Mały kawałeczek oprószony cukrem pudrem to idealny dodatek do popołudniowej kawy. W smaku przypomina nieco słynne makaroniki 😉 0

80 4.79

Torta de Santiago

Ciasto migdałowe bez mąki

  • Szybkie ciasto
  • Kuchnia hiszpańska
  • Podwieczorki
  • Bezglutenowe
  • Sylwester
  • Ciasta
  • Tarty deserowe
mąka migdałowa
cynamon

Składniki

  • 3 duże jajka
  • 150 g cukru
  • skórka starta z 1 małej cytryny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 150 g mielonych migdałów, mąki migdałowej
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

  • Tortownicę o średnicy ok. 23 cm posmarować masłem i oprószyć zwykłą mąką. Piekarnik nagrzać do 150 stopni C.
  • Jajka ubijać z cukrem, skórką z cytryny oraz cynamonem na gęstą i jednolitą masę.
  • Dodać mąkę migdałową i delikatnie wymieszać szpatułką lub krótko zmiksować na minimalnych obrotach miksera na jednolitą masę.
  • Wylać ciasto do przygotowanej tortownicy, wstawić do piekarnika i piec przez ok. 35 – 40 minut (do suchego patyczka). Wyjąć i ostudzić.
  • Posypać cukrem pudrem. Kroić na małe kawałeczki. Można podawać z gałką lodów.
  • Ciasto migdałowe bez mąki
  • Ciasto bez mąki, bezglutenowe
About the Author

Leave a Reply

*