default-logo

Szarlotka prowansalska

Szarlotka prowansalska Łatwa do przygotowania, pyszna i niepowtarzalna w smaku szarlotka. Na idealnie kruchym, maślanym spodzie, posypana kokosową lub migdałową kruszoną. Nie zawiedzie fanów klasycznej szarlotki, a wszystkich poszukujących nowych smaków zaskoczy oryginalnością. Szarlotkę można tradycyjnie posypać cukrem pudrem i podawać z lodami. Jeśli szukacie pomysłu na słodki podwieczorek na weekend, zróbcie delikatną szarlotkę z ciekawym akcentem pomarańczy, na pożegnanie zimy 🙂 0

44 4.59

Szarlotka prowansalska

  • Hity Kwestii Smaku
  • Podwieczorki
  • Jabłka
  • Szarlotki
wiórki kokosowe
mąka ryżowa
estragon

Wyjątkowa szarlotka z delikatną nutą pomarańczy i tymianku 🙂

Składniki

Spód
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej lub ryżowej
  • 50 g cukru
  • 150 g masła (schłodzonego)
  • 1 jajko
Wierzch
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ryżowej lub ziemniaczanej
  • 100 g wiórków kokosowych (lub pokruszonych czy zmielonych płatków migdałów)
  • 50 g cukru
  • 125 g masła (schłodzonego)
Prażone jabłka
  • 1 – 1,5 kg kwaśnych jabłek (najlepiej typowych na szarlotkę szara reneta, antonówka)
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki cukru (lub do smaku)
  • 2 łyżki cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 pełna łyżeczka cynamonu
  • szczypta suszonego (lub świeżego) estragonu
  • szczypta suszonego (lub świeżego) tymianku
oraz
  • 150 g dżemu pomarańczowego
  • świeży tymianek do dekoracji
  • cukier puder do posypania
  • opcjonalnie lody do podania

Przygotowanie

  • Przygotować prostokątną formę o wymiarach około 26 x 33 cm, minimalna powierzchnia to 20 x 30 cm. 
Spód
  • Do miski przesiać obydwie mąki, dodać cukier i pokrojone na kawałki masło. Rozetrzeć palcami całe masło z mąką i cukrem, aż powstanie kruszonka (drobne okruchy ciasta).
  • Następnie dodać jajko i szybko zagnieść ciasto łącząc wszystko w jednolitą kulę. Ciasto włożyć do lodówki na 1 godzinę.
  • Rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na placek o wymiarach formy.
  • Przenieść ciasto razem z dolnym papierem do formy, odkleić górny arkusz. Spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki na pół godziny.
Wierzch
  • Do miski przesiać obydwie mąki, dodać wiórki kokosowe lub migdały, cukier i pokrojone na małe kawałeczki zimne masło. Rozcierać palcami masło z resztą składników aż powstanie sypka kruszonka (drobne okruszki ciasta). Na czas przygotowania jabłek wstawić do lodówki.
Jabłka
  • Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki (około 2 cm). W dużym i szerokim garnku roztopić masło, dodać jabłka, wsypać cukier i wymieszać.
  • Zacząć podgrzewać na średnim ogniu, dodając cukier wanilinowy i cynamon. Smażyć przez około 15 minut od czasu do czasu mieszając aż jabłka będą miękkie i zaczną się rozpadać. Na koniec dodać estragon i tymianek.
Pieczenie
  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Wyjąć formę z ciastem z lodówki i posmarować cieniutko dżemem (można niedokładnie). Wyłożyć jabłka i posypać kruszonką, wstawić do piekarnika i piec przez około 50 – 55 minut lub do czasu aż wierzch i spód będą lekko zrumienione na miodowy kolor.
  • Należy uważać, bo każdy piekarnik grzeje nieco inaczej, inne są też formy do pieczenia. Po 30 minutach pieczenia można sprawdzić jak wygląda spód i wierzch. Po 30 minutach pieczenia szarlotkę posypać gałązkami świeżego tymianku. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem i podawać z lodami.
  • Szarlotka prowansalska
  • Szarlotka prowansalska
About the Author

Leave a Reply

*