default-logo

Szachownica drożdżowa

Szachownica drożdżowa Proste ciasto drożdżowe, z niewielką ilością cukru i bez masła. Składa się z jasnych i ciemnych (kakaowych) bułeczek, połączonych ze sobą. Bułeczki są leciutkie jak puch. Najlepsze na drugie śniadanie, posmarowane nutellą, lub też masłem i dżemem. Ciasto bardzo szybko się robi, ale tak jak przy każdym drożdżowym wypieku, trzeba cierpliwie czekać na wyrośnięcie ciasta. 0

5 3.8

Szachownica drożdżowa

  • Drożdżowe
  • Kuchnia polska
  • Podwieczorki
  • Dla dzieci
  • Ciasta tradycyjne

Proste ciasto drożdżowe, z niewielką ilością cukru i bez masła. Leciutkie jak puch. Tak różne od maślanej bułeczki „brioche”.

Po upieczeniu można posmarować nutellą lub masłem i dżemem. Na drugie śniadanie i jako dodatek do kawy. Szybko się robi, ale tak jak przy każdym drożdżowym cieście, trzeba czekać na wyrośnięcie ciasta.

Składniki

  • 30 g drożdży
  • 5 łyżek cukru
  • 1/3 szklanki ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki śmietanki kremówki

Przygotowanie

  • Drożdże wymieszać z łyżką cukru, dodać mleko, pozostały cukier, jajko i sól. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wlać do przesianej mąki. Zagnieść ciasto, starannie je wyrobić (przez około 15 minut) i podzielić na 2 części. Do jednej części dodać kakao wymieszane ze śmietanką kremówką. Oba ciasta przykryć ściereczkami i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 2 godziny).
  • Uformować taką samą ilość jasnych i ciemnych kulek. Małą formę wysmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą wyłożyć na przemian jasnymi i ciemnymi kulkami. Odstawić do wyrośnięcia (około 45 minut).
  • Wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec przez około 20 – 25 minut. Jasne kulki posypać kakao a ciemne cukrem pudrem.
  • Szachownica drożdżowa
  • Szachownica drożdżowa
  • Szachownica drożdżowa

Przypisy

Przepis pochodzi z książeczki z przepisami „Ciasta na różne okazje„, wydawnictwa Prószyński i spółka.

About the Author

Leave a Reply

*