Sernik z brzoskwiniami
0 Comment

66 4.77
Śr ocena
Sernik z brzoskwiniami
Pyszny sernik w cieście kruchym z brzoskwiniami i bezową pianką
- Popularne ciasta
- Szybkie ciasto
- Kuchnia polska
- Podwieczorki
- Brzoskwinie
- Dla dzieci
- Wigilia i Święta
- Wielkanoc
- Serniki
Najlepszy przepis na idealny sernik z brzoskwiniami!
Składniki
Ciasto kruche
- 350 g mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g masła (zimnego)
- 3 żółtka
Masa serowa
- 1 kg twarogu sernikowego
- 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego lub cytrynowego
- 2/3 szklanki cukru
- 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
- 2 jajka
Brzoskwinie i Beza
- 1 puszka 800 g brzoskwiń w syropie
- 3 białka
- 1/3 szklanki cukru
oraz
- cukier puder do posypania
Przygotowanie
Ciasto kruche
- Do mąki dodać cukier, proszek do pieczenia oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Miksować mieszadłem miksera lub rozcierać palcami lub siekać na stolnicy, aż powstaną drobne okruszki ciasta.
- Dodać żółtka (białka zachować do bezy) i zagnieść ciasto łącząc składniki w jednolitą kulę (w razie potrzeby można dodać jeszcze jedno żółtko lub odrobinę zimnej wody do połączenia składników).
- Ciasto podzielić na 2 części, jedną schować do lodówki a drugą do zamrażarki.
Masa serowa
- Twaróg sernikowy zmiksować na jednolitą masę z cukrem, aromatem oraz jajkami. Następnie dodać proszki budyniowe i ponownie dokładnie zmiksować.
Brzoskwinie i Beza
- Połówki brzoskwiń odsączyć z syropu i pokroić na ćwiartki a następnie na cienkie plasterki.
- W czystej misce ubić na sztywną pianę pozostałe ze spodu białka. Następnie wciąż ubijając dodawać w odstępach czasowych po łyżce cukier. Potem ubijać jeszcze 2 – 3 minuty aż piana będzie gęsta i błyszcząca.
Pieczenie
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Przygotować prostokątną formę o wymiarach minimum 25 x 30 cm. Posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- Wyjąć 1 część ciasta z lodówki, pokroić na plasterki i wylepić nimi spód formy.
- Na spód ciasta wyłożyć masę serową. Na wierzch wyłożyć brzoskwinie. Wszystko przykryć ubitymi białkami. Na wierzch zetrzeć 2 część ciasta (z zamrażarki).
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 45 minut + 10 minut z położonym na serniku arkuszem folii aluminiowej.
- Ostudzić, posypać przez sitko cukrem pudrem.
Sernik z brzoskwiniami