default-logo

Rogaliki drożdżowe nadziewane marmoladą

Rogaliki drożdżowe nadziewane marmoladą Pyszne rogaliki drożdżowe z najlepszego ciasta drożdżowego Brioche. Nadziewane słodkim dżemem z zielonych pomidorów z własnej spiżarni. Przepisem na ten wyjątkowy w smaku dżem podzielę się z Wami już niedługo 🙂 Rogaliki można zamrażać po upieczeniu i mieć zawsze świeże na śniadanie lub podwieczorek. Najlepiej smakują na ciepło, więc po rozmrożeniu warto je ułożyć na wysuwanej kratce nad tosterem i ocieplić. Rogaliki można nadziewać dowolnymi powidłami lub czekoladą. Do każdego rogalika można włożyć tylko po 1 łyżeczce nadzienia. Ale najszybciej i najprościej zrobić je bez niczego i dopiero po upieczeniu przekrawać na pół, smarować masłem, dżemem, powidłami lub ulubionym smarowidłem. Ciasto jest tak smaczne, że rogaliki można jeść bez dodatków, czuć wówczas klasę ciasta drożdżowego Brioche, jego strukturę i smak. Dzisiejsze rogaliki każdy będzie potrafił zrobić! Zachęcam, bo naprawdę warto 🙂 0

14 3.93

Rogaliki drożdżowe nadziewane marmoladą

  • Drożdżowe
  • Brioche
  • Podwieczorki
  • Dla dzieci

Ciasto wyrabiamy wcześniej i wstawiamy na 12 godzin do lodówki.

Składniki

12 sztuk
Rogaliki
  • 15 g świeżych drożdży lub 5 g drożdży instant
  • 1/4 szklanki mleka
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 4 stołowe łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 100 g masła
Oraz
  • 1 jajko do posmarowania
  • 12 łyżeczek marmolady lub powideł
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

  • Świeże drożdże, jajka i masło ogrzać w temp. pokojowej. Drożdże wkruszyć do dużej miski, dodać ciepłe (letnie) mleko i wymieszać. Dodać 1 łyżkę mąki i 1/2 łyżeczki cukru. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na 15 minut, aż rozczyn się spieni.
  • Do wyrośniętych drożdży przesiać mąkę i zamieszać drewnianą łyżką. Jajka roztrzepać z cukrem i solą i dodać do miski z mąką. Wymieszać łyżką i dodać kawałki miękkiego masła. Mieszać i wyrabiać ciasto długo i energicznie, unosząc i kilkakrotnie ugniatając je (można wyrabiać ciasto ręką w misce, na stolnicy lub też mieszadłem odpowiednim do ciasta drożdżowego). Ciasto będzie gotowe jeśli z łatwością będzie odlepiało się od rąk, może być dość rzadkie i ciągnące. Po wyrobieniu ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.
  • Ciasto powyrabiać na stolnicy lub blacie przez około 2 – 3 minuty. Włożyć je do większej miski, przykryć ściereczką i wstawić do lodówki na 12 godzin.
  • Ponownie wyrobić ciasto (około 3 minuty), rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na prostokąt o grubości 1 cm, (o wymiarach około 24 x 36 cm). Ciasto podzielić na 2 paski o szerokości 12 cm każdy. Paski podzielić na 3 kwadraty o boku 12 cm i przekroić je po przekątnej na 2 trójkąty. Na środku każdego trójkąta położyć po 1 łyżeczce marmolady i zwinąć w rulonik, zaczynając od dłuższego boku. Uformować kształt rogalika.
  • Rogaliki ułożyć łączeniem do dołu na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Zachować odstępy między rogalikami. Posmarować rogaliki roztrzepanym jajkiem i odstawić na około 30 minut, aż podrosną.
  • Nagrzać piekarnik do 180 stopni C. Rogaliki z pierwszej blaszki jeszcze raz posmarować jajkiem i piec przez około 15 minut, do czau aż lekko się zrumienią na wierzchu i na spodzie. Wyjąć z piekarnika i po chwili przełożyć na metalową kratkę. Upiec drugą partię rogalików. Posypać cukrem pudrem.
  • Rogaliki drożdżowe z marmoladą
  • Rogaliki drożdżowe z marmoladą
About the Author

Leave a Reply

*