default-logo

Racuchy z mąki razowej

Racuchy z mąki razowej Bardzo smaczne drożdżowe racuchy z dodatkiem mąki razowej. Może się tak zdarzyć, że nie nadążycie ich smażyć – takie będą miały wzięcie 🙂 Najprostsze do przygotowania, bo składniki wystarczy wymieszać i wstawić na noc do lodówki (maksymalnie na 4 dni). Rano można już smażyć puszyste placki nabierając ciasto łyżką i kładąc je bezpośrednio na patelnię. Jeśli ciasto zrobimy rano – placki możemy smażyć na podwieczorek. Racuchy razowe zrobiłam z ciasta drożdżowego „oszczędnego” bez dodatku jajek (jak przy tych pampuchach). Wykorzystałam przepis na muffiny angielskie, zastąpiłam połowę mąki zwykłej – mąką razową i dodałam odpowiednio więcej płynu. Placki smażyłam jak racuchy na oleju a nie smażyłam w obręczach. Umiejętne smażenie na odpowiednio rozgrzanej patelni i dobrym oleju (np. z orzeszków ziemnych) sprawi, że racuchy będą idealnie wyrośnięte w środku, chrupiące z zewnątrz i nienasączone tłuszczem. W smażeniu bardzo pomaga jasne dno patelni, możemy obserwować czy ciasto dobrze rośnie a tłuszcz nie zmienia koloru i nie przypala się. Bardzo dobrze smaży się placki na jasnej patelni ceramicznej. Tutaj znajdziecie więcej przepisów na placki i racuchy. 0

3 3.67

Racuchy z mąki razowej

  • Drożdżowe
  • Kuchnia polska
  • Podwieczorki
  • Pełnoziarniste
  • Dla dzieci
  • Tłusty Czwartek
olej rzepakowy

Składniki

ok. 20 sztuk
  • 1 i 3/4 szklanki wody lub mleka (w temperaturze pokojowej)
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżka oleju roślinnego lub oliwy z oliwek
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej razowej
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
oraz:
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej + 3 łyżki ciepłej wody
  • olej do smażenia (np. arachidowy, słonecznikowy)
  • syrop klonowy do podania (cukier puder lub inny ulubiony dodatek)

Przygotowanie

Dzień wcześniej (lub maksymalnie 4 dni):
  • Wymieszać mleko lub wodę z miodem, dodać olej. Do drugiej miski przesiać obydwie mąki, dodać wszystkie otręby, które zostały na sitku. Wsypać sól, drożdże i wymieszać.
  • Do mąki wlać mleko z miodem i delikatnie wymieszać składniki łyżką. Przykryć folią i od razu wstawić do lodówki na jedną noc lub maksymalnie na 4 dni. Ciasto w tym czasie urośnie.
W dniu smażenia:
  • Wyjąć ciasto z lodówki. Wymieszać sodę z ciepłą wodą i delikatnie połączyć z ciastem. Odstawić na około 10 – 15 minut lub na nieco dłużej jeśli jest taka możliwość (ciasto ponownie zacznie rosnąć).
  • Rozgrzać patelnię, wlać olej na wysokość około 1 – 1,5 cm. Gdy olej będzie już gorący, zredukować płomień do średniego i smażyć racuchy nabierając ciasto łyżką maczaną wcześniej w oleju.
  • Podczas smażenia uważać aby olej cały czas skwierczał ale nie przypalał się. Racuszki mają mieć lekko zrumienioną skórkę a w środku puszysty i wyrośnięty miąższ. Podawać z syropem klonowym lub posypane cukrem pudrem, ewentualnie z innym ulubionym dodatkiem.
  • Racuchy z mąki razowej
  • Racuchy z mąki razowej
  • Racuchy z mąki razowej
  • Racuchy z mąki razowej
About the Author

Leave a Reply

*