default-logo

Racuchy z jabłkami

Racuchy z jabłkami To kontynuacja (część 2) wpisów do bloga dotyczących przepisów moich rodziców (tutaj część 1 – U mamy). Jest to miejsce, do którego dodaję sprawdzone przepisy mojej mamy jak i mamy mojego męża, którymi chciałabym się z Wami podzielić. W większości są to tradycyjne i klasyczne dania oraz ciasta. Proszę, dodawajcie swoje uwagi i komentarze, dzięki którym podpowiecie też wiele innym użytkownikom. Zachęcam też do dodawania zdjęć swoich potraw. 596

11 3.27

Racuchy z jabłkami

Tradycyjny przepis na racuchy nadziewane jabłkami lub wiśniami

  • Potrawy tradycyjne
  • Bar mleczny
  • Drożdżowe
  • Kuchnia polska
  • Podwieczorki
  • Dla dzieci
  • Tłusty Czwartek

Przepis na pyszne polskie tradycyjne racuchy na świeżych drożdżach.

Składniki

  • 40 g drożdży
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 500 g mąki
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 4 łyżki cukru
  • 50 g roztopionego masła
Oraz
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder do posypania
  • jabłko lub wiśnie (np. mrożone)

Przygotowanie

  • Drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru, następnie rozmieszać z ciepłym mlekiem oraz z kilkoma łyżkami mąki. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłem miejscu na około 15 minut.
  • Masło roztopić i ostudzić. Z białek ubić sztywną pianę, dodać resztę cukru i dalej ubijając dodawać kolejno żółtka.
  • Do wyrośniętego rozczynu z drożdży dodać resztę mąki, stopione masło, ubite jaja, jednocześnie wyrabiając ciasto przez około 15 minut. Odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut w ciepłe miejsce.
  • Gdy ciasto wyrośnie, uformować małe kulki, w środek włożyć pokrojone jabłka lub 3 wiśnie, zlepić jak pierogi i uformować placuszki.
  • Smażyć na głębokim oleju, na średnim ogniu, po kilka minut z każdej strony, aż nabiorą złotego koloru. Posypać cukrem pudrem.
  • Racuchy drożdżowe
About the Author

Leave a Reply

*