default-logo

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Racuchy drożdżowe z jabłkami Pyszne racuszki na drożdżach, z grubą i chrupiącą skórką oraz soczystymi jabłkami w środku. Posypane cukrem pudrem. Najlepsze jeszcze ciepłe, ale ostudzone i podawane tego samego dnia też będą pyszne. Ze szklanką ciepłego mleka są dobrym pomysłem na piątkowy podwieczorek! Do racuszków idealne będą jabłka odmiany reneta (takie jak do szarlotki), w sezonie jesiennym nie ma problemu z ich dostępnością. Inne odmiany, zbyt miękkie i delikatne, mogą za bardzo rozmiękczać ciasto podczas smażenia. Jeśli wolimy możemy dać nieco mniej jabłek, aby uzyskać w racuszkach więcej mięsistego środka. 108

105 4.82

Racuchy drożdżowe z jabłkami

  • Potrawy tradycyjne
  • Placki
  • Drożdżowe
  • Kuchnia polska
  • Podwieczorki
  • Jabłka
  • Wegetariańskie
  • Dla dzieci
  • Tłusty Czwartek

Niezawodny przepis na chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku racuszki z dodatkiem soczystych jabłek.

Składniki

ok. 30 sztuk
Rozczyn
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
Cias​to
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 łyżka cukru
Oraz
  • 2 jabłka (twarde i kwaśne, np. odmiany reneta)
  • masło klarowane i/lub olej roślinny do smażenia
  • cukier puder

Przygotowanie

  • Drożdże i jajko wyjąć wcześniej z lodówki aby się ogrzały. 
Rozczyn
  • Przygotować rozczyn: do większego kubka wlać ciepłe mleko, wkruszyć drożdże, dodać 2 łyżki mąki i 1 łyżeczkę cukru. Dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 10 minut aż rozczyn urośnie i wypełni cały kubek.
Ciasto
  • Mąką przesiać do dużej miski, dodać sól i wymieszać. Dodać rozczyn z drożdży, resztę ciepłego mleka, jajko oraz cukier wanilinowy i zwykły cukier. Stopniowo zagarniając mąkę do środka powoli zacząć mieszać składniki łyżką.
  • Gdy składniki będą już zgrubnie połączone zacząć wyrabiać ciasto (będzie ono raczej rzadkie, więc można wyrabiać mikserem lub mieszać łyżką). Wyrabiać tak przez ok. 10 minut. Przykryć ściereczką i odstawić na około 45 minut do wyrośnięcia.
  • Po tym czasie dodać do ciasta obrane i pokrojone w kosteczkę jabłka. Wymieszać (ciasto będzie się bardzo ciągnęło) i odstawić na ok. 10 – 15 minut do podrośnięcia.
Smażenie
  • Na patelni rozgrzać kilka łyżek masła klarowanego lub oleju – najlepiej min. ok. 3 mm warstwa tłuszczu. Moczyć łyżkę w zimnej wodzie, następnie nabierać porcje ciasta i wykładać na patelnię.
  • Smażyć przez około 2,5 minuty na umiarkowanym ogniu (podczas smażenia racuchy urosną). Przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie.
  • Usmażyć kolejną partię placków dodając więcej tłuszczu na patelnię w razie potrzeby. Warto też pozbyć się resztek smażenia z poprzedniej partii i wlać świeży tłuszcz.
  • Po usmażeniu odkładać na ręczniki papierowe. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
  • Racuchy drożdżowe z jabłkami Racuchy drożdżowe z jabłkami
About the Author

Leave a Reply

*