default-logo

Racuchy drożdżowe

Racuchy drożdżowe Te pyszne racuszki drożdżowe to specjalność naszej babci, która z kolei nauczyła się ich od swojej mamy… Tradycyjny przepis, którego nie warto zmieniać i modyfikować, jest po prostu idealny 😉 Dzieci za nimi przepadają i bardzo lubią gdy babcia specjalnie dla nich je smaży. Znikają wówczas z patelni w błyskawicznym tempie. Do ciasta nie dodajemy prawie wcale cukru, tylko posypujemy po wierzchu odrobiną cukru pudru. Racuchy mają grubą i chrupiącą skórkę, w środku mięsisty wyrośnięty miąższ. Niektórzy lubią je z dżemem, inni bez żadnych dodatków, ewentualnie z kubkiem herbaty lub kakao 😉 0

54 4.48

Racuchy drożdżowe

  • Potrawy tradycyjne
  • Placki
  • Drożdżowe
  • Kuchnia polska
  • Podwieczorki
  • Wegetariańskie
  • Dla dzieci
  • Tłusty Czwartek

Składniki

ok. 30 sztuk
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 40 g drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
Oraz
  • cukier puder do posypania
  • masło klarowane lub olej roślinny do smażenia

Przygotowanie

  • Drożdże wyjąć wcześniej z lodówki aby się ogrzały. Mąką przesiać do dużej miski, dodać sól i wymieszać.
  • Przygotować rozczyn: do kubka wkruszyć drożdże, dodać cukier, 1/4 szklanki ciepłego mleka oraz 2 łyżeczki mąki. Wymieszać na gładką masę i odstawić na ok. 10 minut aż rozczyn zacznie rosnąć i wypełni cały kubek.
  • Zrobić wgłębienie w mące, wlać w niego rozczyn z drożdży oraz resztę ciepłego mleka i stopniowo zagarniając mąkę do środka powoli zacząć mieszać składniki łyżką.
  • Gdy składniki będą już zgrubnie połączone zacząć wyrabiać ciasto, wtłaczając w niego powietrze. Ciasto będzie raczej rzadkie. Wyrabiać tak przez ok. 10 – 15 minut aż ciasto będzie gładkie, jednolite, a pod palcami będą wyczuwalne pękające pęcherze powietrza. Przykryć ściereczką i odstawić na około 45 minut do wyrośnięcia.
  • Na patelni rozgrzać kilka łyżek masła klarowanego lub oleju, moczyć łyżkę w zimnej wodzie, następnie nabierać porcje ciasta i wykładać na patelnię. Formować placuszki i smażyć je przez około 2,5 minuty na umiarkowanym ogniu. Przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie.
  • Usmażyć kolejną partię placków dodając więcej tłuszczu na patelnię. Z podanego przepisu wyjdzie nam dość sporo placków. Po usmażeniu odkładać na ręczniki papierowe. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Wskazówki

  • Można wkładać do środka kawałeczki jabłek.
  • 1 szklanka = 250 ml
  • Racuchy drożdżowe Racuchy drożdżowe
About the Author

Leave a Reply

*