default-logo

Puszyste placuszki (pancakes)

Puszyste placuszki (pancakes) Na stronie podawałam już kilka przepisów na puszyste placuszki na jogurcie czy kefirze, zawsze jednak z jakimiś owocowymi dodatkami. Często pytacie mnie o to czy można pominąć owoce lub jaki będzie wówczas przepis na takie klasyczne placuszki. Podaję więc Wam przepis podstawowy, z którego zawsze robimy w domu pancakes. Przygotowanie jest proste, nie trzeba nawet mieć miksera bo nic się tutaj nie ubija. Musimy przygotować dwie miski, do pierwszej włożyć mokre a do drugiej suche składniki. Dodajemy ZAWSZE suche składniki do mokrych i wtedy mieszamy (krótko i powoli, np. rózgą lub łyżką) na jednolitą masę. Smażymy na lekko natłuszczonej patelni (ja używam w tym celu oleju kokosowego). Zamiast jogurtu naturalnego można użyć jogurtu waniliowego, wówczas pomijamy w przepisie cukier wanilinowy. 73

117 4.61

Puszyste placuszki (pancakes)

  • Bar mleczny
  • Placki
  • Śniadania
  • Śniadania bez chleba
  • Podwieczorki
  • Wegetariańskie
  • Dla dzieci
jogurt

Składniki

6 porcji, ok. 24 sztuk
  • 350 g jogurtu naturalnego
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 2 jajka
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 225 g mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • tłuszcz do smażenia (np. olej kokosowy)

Przygotowanie

  • W pierwszej misce wymieszać zgrubnie jogurt z cukrem wanilinowym oraz jajkami. Dodać roztopione masło i ponownie wymieszać.

  • Do drugiej miski wsypać mąkę, dodać sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia, wymieszać.
 Przesypać do składników z pierwszej miski (nie odwrotnie!) i wymieszać delikatnie rózgą tylko do połączenia się składników w jednolite ciasto.

  • Rozgrzać patelnię i ją lekko natłuścić. Nakładać po 2 łyżki ciasta na 1 placka i smażyć przez ok. 1 – 2 minuty aż placki będą zrumienione od spodu. Za pomocą łopatki przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie.

  • Usmażyć resztę placków i podawać z ulubionymi dodatkami np. cukier puder, dżem, syrop klonowy, bita śmietana.
  • Pancakes Pancakes
About the Author

Leave a Reply

*