default-logo

Puszyste placki jogurtowe z jagodami

Puszyste placki jogurtowe z jagodami Puszyste placki z jagodami, na szybkie śniadanie lub podwieczorek. Do przygotowania bez użycia miksera – a zatem nawet w warunkach „działkowych”. Placki są smażone beztłuszczowo, do ciasta można dodać cukier wedle uznania lub zrobić bez jego dodatku. Można polewać syropem klonowym lub jogurtem naturalnym, z dodatkową porcją świeżych jagód. Ulubione przez dzieci, koniecznie do zrobienia w sezonie na jagody! 0

251 4.75

Puszyste placki jogurtowe z jagodami

Łatwe, nie trzeba nawet używać miksera

  • Hity Kwestii Smaku
  • Placki
  • Śniadania
  • Podwieczorki
  • Jagody
jogurt
borówka amerykańska

Zamiast jagód można użyć borówki amerykańskiej (lub np. plasterki bananów czy truskawek). Placki z tego przepisu można zrobić również bez owoców i podawać np. z ulubionym dżemem.

Składniki

16 sztuk
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 170 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g jagód (ok. 1 szklanki)
Do podania
  • świeże jagody / jogurt / syrop klonowy

Przygotowanie

  • Wymieszać jogurt z jajkami i cukrem wanilinowym za pomocą rózgi, widelcem lub mikserem na wolnych obrotach. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia (najlepiej bezpośrednio przez sitko) i wymieszać lub delikatnie zmiksować tylko do połączenia się składników na gładką i jednolitą masę. Dodać jagody i delikatnie wymieszać łyżką.
  • Rozgrzać patelnię (np. dużą naleśnikową lub inną z nieprzywierającą powłoką), nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka zachowując odstępy.
  • Smażyć na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (około 2,5 minuty). Można smażyć beztłuszczowo, ale ja dodaję małą ilość masła na patelnię, dla smaku i ładnego zrumienienia placków.
  • Przewrócić placki na drugą stronę i smażyć do zrumienienia, przez około 2 minuty. Przed smażeniem następnej partii placków patelnię wytrzeć ręcznikiem papierowym lub gąbką.

Wskazówki

  • Do ciasta można dodać 2 – 3 łyżki rozpuszczonego masła (w tym samym momencie co jajka), placki będą wówczas bardziej „wilgotne”.
  • Ciasto można dosłodzić cukrem wedle uznania.
  • Puszyste placki jogurtowe z jagodami Puszyste placki jogurtowe z jagodami
  • Puszyste placki jogurtowe z jagodami Puszyste placki jogurtowe z jagodami
  • Puszyste placki jogurtowe z jagodami Puszyste placki jogurtowe z jagodami
About the Author

Leave a Reply

*