default-logo

Puszyste pancakes na kefirze

Puszyste pancakes na kefirze Szybkie placki amerykańskie – pancakes. Błyskawiczne do przygotowania ciasto na bazie kefiru, zawiera też mąkę, jajka i niewielką ilość oleju roślinnego. Można użyć mieszanki mąk bezglutenowych. U mnie w domu sprawdzają się na szybkie śniadanie, każdy je lubi, ale ile osób w rodzinie tyle pomysłów na dodatki. Jedni jedzą je ułożone w tradycyjny „stosik” z odrobiną masła, polane obficie syropem klonowym, inni z dżemem i bitą śmietaną, tudzież z owocami i polewą czekoladową, albo po prostu posypane cukrem pudrem i kakao 🙂 156

193 4.8

Puszyste pancakes na kefirze

Szybkie placki na śniadanie lub podwieczorek

  • Hity Kwestii Smaku
  • Placki
  • Śniadania
  • Śniadania bez chleba
  • Podwieczorki
  • Wegetariańskie
  • Dla dzieci
kefir

Składniki

4 porcje, po 252 kcal
  • 200 g kefiru
  • 2 jajka
  • 150 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka oleju roślinnego

Przygotowanie

  • Do miski wlać kefir, dodać jajka i wymieszać widelcem. Dodać mąkę (najlepiej bezpośrednio przez sitko), proszek do pieczenia, sodę, cukier oraz olej, wymieszać rózgą lub delikatnie zmiksować tylko do połączenia się składników na gładką i jednolitą masę.
  • Rozgrzać patelnię, nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta zachowując odstępy. Smażyć na umiarkowanym ogniu przez ok. 2 minuty, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione od spodu, wówczas przewrócić łopatką na drugą stronę i powtórzyć smażenie.

Propozycja podania

syrop klonowy / masło

dżem / bita śmietana

  • Puszyste pancakes na kefirze Puszyste pancakes na kefirze
About the Author

Leave a Reply

*