default-logo

Puszyste naleśniki nadziewane twarożkiem w posypce cynamonowej

Puszyste naleśniki nadziewane twarożkiem w posypce cynamonowej Zwijane i obtoczone w posypce cynamonowo-waniliowej. Podawane z dżemem truskawkowym oraz – opcjonalnie – z gęstą śmietaną. Puszyste ciasto naleśnikowe z dodatkiem ubitych białek oraz wody gazowanej. Delikatne nadzienie z twarożku i śmietany. Tradycyjne domowe smaki, do których zawsze miło wracać 🙂 0

21 4.67

Puszyste naleśniki nadziewane twarożkiem w posypce cynamonowej

Podawane z dżemem truskawkowym

  • Naleśniki
  • Kuchnia polska
  • Podwieczorki
  • Dla dzieci
twaróg

Puszyste naleśniki nadziewane twarożkiem podawane z dżemem truskawkowym.

Składniki

7 sztuk
Ciasto na puszyste naleśniki
  • 2 jajka
  • 125 ml mleka
  • 100 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 125 ml wody gazowanej
  • 2 łyżki masła lub oleju
Nadzienie serowe
  • 300 g twarogu śmietankowego
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki gęstej śmietany 18%
Posypka z cynamonu
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie

Ciasto na puszyste naleśniki
  • Żółtka oddzielić od białek. Żółtka wymieszać rózgą z mlekiem a następnie z mąką i szczyptą soli, tak aby nie było grudek. Wlać wodę gazowaną i wymieszać, następnie delikatnie ale dokładnie połączyć z ubitymi na sztywno białkami.
  • Rozgrzać patelnię naleśnikową i delikatnie posmarować ją tłuszczem, wlać porcję ciasta (łyżkę wazową) i smażyć na lekko złoty kolor, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie.
Nadzienie serowe
  • Ser rozgnieść praską do ziemniaków, dodać cukier i śmietanę, dokładnie wymieszać lub ponownie rozgnieść praską.
  • Naleśniki smarować nadzieniem zachowując ok. 1,5 cm wolnego brzegu. Zwijać jak krokiety, następnie można dodatkowo krótko podgrzać.
  • Obtoczyć w mieszance cynamonu i cukru wanilinowego i podawać z dżemem truskawkowym lub jeszcze z osłodzoną do smaku gęstą śmietaną.

Propozycja podania

Dżem truskawkowy / słodzona gęsta śmietana

  • Puszyste naleśniki nadziewane twarożkiem Puszyste naleśniki nadziewane twarożkiem
About the Author

Leave a Reply

*