default-logo

Placuszki jogurtowe z prażonymi jabłkami i sosem karmelowym

Placuszki jogurtowe z prażonymi jabłkami i sosem karmelowym Kolejny przepis z filmem! Wasze ulubione puszyste placuszki jogurtowe w zimowej odsłonie – ze smażonymi jabłkami i cynamonem. Jeśli robicie takie prażone jabłka do naleśników, spróbujcie dodać do nich (na koniec) śmietankę, to jest naprawdę pyszne 🙂 Kropką nad będzie sos karmelowy lub solony karmel (z dodatkiem soli morskiej). Polecam na weekendowe leniwe śniadanie. 0

33 4.85

Placuszki jogurtowe z prażonymi jabłkami i sosem karmelowym

  • Placki
  • Śniadania
  • Śniadania bez chleba
  • Podwieczorki
  • Jabłka
  • Wegetariańskie
  • Dla dzieci
jogurt

Składniki

4 porcje
Placki
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego lub 1 łyżeczka ekstraktu
  • 170 g mąki (pszennej, orkiszowej, razowej lub bezglutenowej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Jabłka
  • 1 kg jabłek
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 łyżki śmietanki 30% (opcjonalnie, ale warto dodać)
Oraz
  • sos karmelowy lub solony karmel
  • bita śmietana (jeśli nie dodawaliśmy śmietanki do jabłek)

Przygotowanie

  • Najpierw przygotować sos karmelowy (można pominąć sól) oraz jabłka: obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałeczki. Na patelnię lub do garnka wsypać brązowy cukier, gdy będzie gorący wrzucić jabłka i wymieszać. Dodać cynamon, wlać sok z cytryny i po wymieszaniu gotować przez ok. 3 minuty lub aż jabłka zmiękną. Na koniec dodać śmietankę jeśli jej używamy i zagotować.
  • Przygotować ciasto na placki: do miski wlać jogurt, dodać jajka, cukier i wanilię. Wymieszać zgrubnie, niedokładnie (NIE na jednolitą masę) rózgą lub krótko zmiksować mikserem na minimalnych obrotach.
  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą, następnie przesiać do miski z jogurtem i jajkami. Powoli mieszać składniki do zgrubnego połączenia składników na masę bez grudek mąki (dłuższe miksowanie może spowodować, że masa będzie rzadsza a gotowe placuszki mniej puszyste).
  • Rozgrzać patelnię na średnim ogniu. Posmarować cienką warstwą tłuszczu. Nałożyć po łyżce masy w 4 miejscach i smażyć przez ok. 2 minuty aż placki urosną, wówczas przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie.
  • Placki przekładać jabłkami i polać sosem karmelowym lub solonym karmelem. Można też dodać bitą śmietanę jeśli nie używaliśmy śmietanki do jabłek.

Wskazówki

W wersji błyskawicznej można użyć syropu klonowego zamiast sosu karmelowego.

  • Placuszki jogurtowe z prażonymi jabłkami i sosem karmelowym Placuszki jogurtowe z prażonymi jabłkami i sosem karmelowym

Video

About the Author

Leave a Reply

*