Placki twarogowe
0 Comment

309 4.67
kwestiasmaku
Placki twarogowe
- Hity Kwestii Smaku
- Potrawy tradycyjne
- Bar mleczny
- Placki
- Kuchnia polska
- Śniadania
- Podwieczorki
- Przepisy fit
- Wegetariańskie
- Dla dzieci
- Desery
twaróg
Pyszne i delikatne placuszki serowe z twarogu. Bez dodatku proszku do pieczenia i sody! Puszystości dodają im ubite białka jaj.
Składniki
2 porcje
- 250 g twarogu
- 3 jajka
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1 łyżka cukru pudru
- 3 czubate łyżki mąki
Przygotowanie
- Do miski włożyć twaróg, dodać żółtka (białka zachować) i rozgnieść praską lub widelcem z dodatkiem cukru wanilinowego i cukru pudru. Dodać mąkę (w przypadku rzadszego sera można dodać jej więcej) i dokładnie wymieszać.
- Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy twarogowej, połączyć składniki delikatnie mieszając łyżką.
- Nakładać porcje ciasta (po ok. 2 łyżki) na rozgrzaną, suchą patelnię (np. teflonową, naleśnikową) i rozprowadzić je po powierzchni formując kształtnego placka. Smażyć partiami.
- Zmniejszyć ogień do minimum i smażyć przez ok. 3 minuty lub aż od spodu będą delikatnie zrumienione na złoto. Przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie przez ok. 2 minuty.
- Odkładać na talerz, następnie umyć patelnię lub przetrzeć wilgotną ściereczką i powtórzyć smażenie placków z reszty ciasta.
Propozycja podania
jogurt grecki lub naturalny / miód / owoce / dżem
Placki twarogowe
Placki twarogowe