default-logo

Placki twarogowe

Placki twarogowe Puszyste i delikatne placuszki serowe. Z dodatkiem twarogu, jajek i małej ilości mąki. Puszystości dodają im ubite na sztywno białka, a nie — jak to się ma w przypadku „pankejków” — dzięki dodatkowi proszku do pieczenia i sody. Tutaj nie dodajemy żadnego z tych spulchniaczy. Placki smażymy beztłuszczowo i nie dodajemy go też do placków. Sam twaróg jest wystarczająco wilgotny. Możemy podawać je z jogurtem i miodem oraz sezonowymi owocami lub — w sezonie jesienno-zimowym — z owocami z przetworów. 0

309 4.67

Placki twarogowe

  • Hity Kwestii Smaku
  • Potrawy tradycyjne
  • Bar mleczny
  • Placki
  • Kuchnia polska
  • Śniadania
  • Podwieczorki
  • Przepisy fit
  • Wegetariańskie
  • Dla dzieci
  • Desery
twaróg

Pyszne i delikatne placuszki serowe z twarogu. Bez dodatku proszku do pieczenia i sody! Puszystości dodają im ubite białka jaj.

Składniki

2 porcje
  • 250 g twarogu
  • 3 jajka
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3 czubate łyżki mąki

Przygotowanie

  • Do miski włożyć twaróg, dodać żółtka (białka zachować) i rozgnieść praską lub widelcem z dodatkiem cukru wanilinowego i cukru pudru. Dodać mąkę (w przypadku rzadszego sera można dodać jej więcej) i dokładnie wymieszać.
  • Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy twarogowej, połączyć składniki delikatnie mieszając łyżką.
  • Nakładać porcje ciasta (po ok. 2 łyżki) na rozgrzaną, suchą patelnię (np. teflonową, naleśnikową) i rozprowadzić je po powierzchni formując kształtnego placka. Smażyć partiami.
  • Zmniejszyć ogień do minimum i smażyć przez ok. 3 minuty lub aż od spodu będą delikatnie zrumienione na złoto. Przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie przez ok. 2 minuty.
  • Odkładać na talerz, następnie umyć patelnię lub przetrzeć wilgotną ściereczką i powtórzyć smażenie placków z reszty ciasta.

Propozycja podania

jogurt grecki lub naturalny / miód / owoce / dżem

  • Placki twarogowe Placki twarogowe
  • Placki twarogowe Placki twarogowe
About the Author

Leave a Reply

*