Pełnoziarniste placki ze śliwkami
0 Comment

30 4.67
Śr ocena
Pełnoziarniste placki ze śliwkami
- Placki
- Podwieczorki
- Śliwki
- Przepisy fit
- Pełnoziarniste
- Dla dzieci
cynamon
mąka żytnia
Składniki
- 180 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju roślinnego lub masła
- 1 i 1/4 szklanki mąki razowej (np. żytniej, pszennej, orkiszowej)
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki cukru np. trzcinowego
- szklanka śliwek węgierek lub innych
Przygotowanie
- Do miski wlać jogurt, dodać jajka, roztopiony tłuszcz, rozmieszać rózgą lub przez chwilę mikserem na jednolitą masę.
- Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i cukier, delikatnie wymieszać rózgą, tylko do połączenia się składników.
- Rozgrzać patelnię z nieprzywierającą powłoką. Śliwki pokroić na plasterki, usunąć pestki.
- Nakładać po łyżce masy na patelnię, w masę włożyć pokrojone śliwki i smażyć na umiarkowanym ogniu przez około 2 minuty (do zrumienienia się spodu).
- Przewrócić łopatką na drugą stronę i smażyć przez kolejne 2 minuty. Odłożyć na talerz i powtórzyć z resztą ciasta. Podawać np. polane syropem klonowym.
Propozycja podania
np. syrop klonowy