default-logo

Owoce zapiekane pod kruszonką z płatków owsianych

Owoce zapiekane pod kruszonką z płatków owsianych Pomysł na śniadanie lub podwieczorek. Soczyste owoce lata zapiekane pod chrupiącą kruszonką z płatków owsianych z dodatkiem syropu klonowego, soku z cytryny i oleju kokosowego (lub masła). Świetnie sprawdzą się tutaj naktarynki, brzoskwinie, czereśnie, borówki amerykańskie, maliny, truskawki, jeżyny, jagody i morele. To sposób na wykorzystanie różnych, mieszanych owoców letnich, które mamy akurat pod ręką 🙂 0

69 4.78

Owoce zapiekane pod kruszonką z płatków owsianych

  • Płatki
  • Podwieczorki
  • Owoce
  • Brzoskwinie
  • Czarna porzeczka
  • Czerwona porzeczka
  • Czereśnie
  • Jagody
  • Jeżyny
  • Maliny
  • Śliwki
  • Truskawki
  • Wiśnie
  • Przepisy fit
  • Wegańskie
  • Dla dzieci
płatki owsiane
Świetnie sprawdzą się nektarynki, brzoskwinie, czereśnie, borówki amerykańskie, maliny, truskawki, jeżyny, jagody i morele.
W zimie można użyć owoców mrożonych.

Składniki

2 – 3 porcje
  • 600 g świeżych owoców (lub ok. 500 g mrożonych np. mieszanych)
  • 8 łyżek syropu klonowego
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 5 łyżek oleju kokosowego lub masła

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Owoce pozbawić pestek i szypułek, większe pokroić na kawałki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i polać 3 łyżkami syropu klonowego.
  • W mini melakserze lub rozdrabniaczu chwilę pomiksować płatki owsiane z dodatkiem reszty syropu klonowego, soku z cytryny i oleju kokosowego lub masła, rozdrabniając płatki na mniejsze kawałeczki i łącząc je z dodatkami.
  • Powstałą kruszonkę ułożyć na owocach i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 25 minut na złoty kolor (lub ok. 30 minut w przypadku owoców mrożonych).

Wskazówki

Można zrobić z taką samą ilością owoców i kruszonką z połowy porcji, czas pieczenia – 20 minut.

  • Owoce zapiekane pod kruszonką z płatków owsianych Owoce zapiekane pod kruszonką z płatków owsianych
About the Author

Leave a Reply

*