default-logo

Omlet czekoladowy z truskawkami

Omlet czekoladowy z truskawkami Wpadłam na pomysł aby do puszystego omletu dodać kakao i kawałki czekolady i usmażyć omlet czekoladowy. Na jednym omlecie nie mogło się skończyć, chętnych od razu przybyło 🙂 Coś przepysznego! Omlet wraz z dodatkami przeszedł nasze oczekiwania. Podałam go z bitą śmietaną z dodatkiem wanilii, truskawkami pokrojonymi na cieniutkie plasterki oraz sosem truskawkowym z dodatkiem cytrynowego likieru limoncello (można po prostu z sokiem z cytryny). Sos truskawkowy możecie zrobić ze świeżych bądź mrożonych truskawek (jeśli macie jeszcze jakieś zapasy do wykorzystania). Przed smażeniem omletów warto zrobić dodatki, bo samo przygotowanie omletów trwa chwilę. Bardzo polecam na drugie śniadanie lub na podwieczorek 🙂 0

21 4.52

Omlet czekoladowy z truskawkami

  • Omlety
  • Podwieczorki
  • Jajka
  • Truskawki
  • Dla dzieci
  • Czekolada

Składniki

1 porcja
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 2 kosteczki ciemnej czekolady
  • kawałeczek masła do posmarowania patelni
  • 1 łyżka cukru pudru do posypania
Dodatki (2 porcje):
  • około 200 g świeżych truskawek lub mrożonych
  • cukier
  • likier cytrynowy lub sok z cytryny
  • 125 ml śmietanki kremówki 30%

 

Przygotowanie

  • Białka oddzielić od żółtek. Mąkę przesiać do miseczki, dodać kakao i cukier wanilinowy, dokładnie wymieszać. Białka ubić z malutką szczyptą soli na sztywną pianę na wysokich obrotach miksera, następnie zmniejszyć obroty na średnie i stopniowo dodawać wymieszane żółtka, cały czas ubijając (przez około pół minuty). Zmniejszyć obroty na minimalne i stopniowo (ale krótko, już tylko przez około 10 sekund) dodawać mąkę wraz z dodatkami, na koniec delikatnie połączyć z pokrojoną na kawałeczki czekoladą.
  • Od razu zacząć nagrzewać patelnię (z nieprzywierającą powłoką) o średnicy 18 – 20 cm na średnim ogniu przez około pół minuty. Na widelec nadziać kawałek masła i szybko posmarować nim dno i boki patelni. Resztę masła zabrać, patelnia ma być jedynie natłuszczona. Wyłożyć ubitą masę, zmniejszyć ogień na średnio-mały i smażyć omlet (bez przykrycia) przez około 3-4 minuty, aż omlet zacznie cichutko „skwierczeć”.
  • Wówczas przełożyć omlet na drugą stronę (najlepiej za pomocą dwóch łopatek z pomocą drugiej osoby, lub zsunąć omlet na talerz, przekryć odwróconą patelnią i ponownie odwrócić. Smażyć z drugiej strony przez około 2 minuty. Przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem i podawać z resztą dodatków – bitą śmietaną z dodatkiem cukru wanilinowego, plasterkami truskawek i sosem truskawkowym (przepisy poniżej).

Propozycja podania

  • Sos truskawkowy ze świeżych truskawek: 200 g świeżych truskawek zmiksować z cukrem (do smaku, np. około 2 – 3 łyżek) oraz z 25 ml likieru cytrynowego limoncello lub 1 łyżkę soku z cytryny. Jeśli chcemy sos bezalkoholowy, możemy go pogotować aby alkohol wyparował.
  • Sos truskawkowy z mrożonych truskawek: mrożone truskawki włożyć do rondelka, przykryć i podgrzewać przez 10 minut aż zmiękną i rozmrożą się. Dodać cukier do smaku (np. 2 – 3 łyżki) i zmiksować na puree. Gotować jeszcze bez przykrycia przez kilka minut aż sos zgęstnieje, na koniec dodając 25 ml limoncello lub 1 łyżkę soku z cytryny.
  • Wanilinowa bita śmietana: śmietankę 30% (ma być dokładnie schłodzona) ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając 1 łyżeczkę cukru wanilinowego.

Wskazówki

Na większą patelnię można użyć 3 jajek i 3 łyżek mąki.

  • Puszysty omlet czekoladowy z truskawkami
About the Author

Leave a Reply

*