Naleśniki z serem
0 Comment

64 4.41
Śr ocena
Naleśniki z serem
- Naleśniki
- Podwieczorki
- Dla dzieci
Składniki
10 sztuk
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki wody mineralnej
- 2 jajka
- 4 łyżki oleju roślinnego lub roztopionego masła
Nadzienie
- 450 g twarogu tłustego
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
Przygotowanie
- Do miski wsypać mąkę, cukier i sól, wlać mleko i wodę, wymieszać rózgą lub zmiksować mikserem na gładkie ciasto. Dodać jajka i jeszcze raz zmiksować. Odstawić na 15 minut lub na czas przygotowania nadzienia. Przed smażeniem dodać do ciasta tłuszcz i zmiksować.
- Smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni (najlepiej naleśnikowej), nakładając porcję ciasta za pomocą łyżki wazowej. Rozprowadzać ciasto po powierzchni patelni i smażyć do czasu aż spód się lekko zrumieni. Przewrócić łopatką na drugą stronę i powtórzyć smażenie.
Nadzienie
- Twaróg przełożyć do miski, dodać cukier puder i cukier waniliniowy, rozgnieść widelcem, wymieszać. Naleśniki smarować nadzieniem i składać w trójkąty lub ruloniki, następnie podgrzewać na patelni.
Propozycja podania
Podawać z cukrem pudrem lub syropem klonowym oraz sezonowymi owocami: np. truskawkami, malinami, jagodami oraz opcjonalnie posłodzoną śmietaną.
Naleśniki z serem