default-logo

Naleśniki z kremem budyniowym i dżemem truskawkowym

Naleśniki z kremem budyniowym i dżemem truskawkowym Pomysł na podwieczorek: cieniutkie naleśniki deserowe i szybki do przygotowania krem budyniowy na bazie ugotowanego budyniu z dodatkiem mascarpone (opcjonalnie również z likierem). Krem jest bez jajek i nie ma konieczności jego ubijania. Jest pyszny i świetnie nadaje się nie tylko do naleśników, ale również np. do przekładania i dekorowania różnych ciast. Wykorzystałam go między innymi w torcie pomarańczowym z galaretką. W sezonie polecam naleśniki ze świeżymi truskawkami. W zimie można użyć mrożonych truskawek (rozmrożonych i zagotowanych z cukrem). 0

15 4.87

Naleśniki z kremem budyniowym i dżemem truskawkowym

  • Naleśniki
  • Podwieczorki
  • Dla dzieci

Składniki

4 porcje
  • 115 g mąki pszennej np. tortowej
  • 2 duże jajka
  • 300 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 30 g roztopionego masła
Waniliowy krem budyniowy
  • 1/2 torebki budyniu wanilinowego + 250 ml mleka + 3 łyżki cukru
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 łyżka cukru wanilinowego
  • opcjonalnie: 2 łyżki likieru kokosowego lub pomarańczowego, 1 łyżka rumu
  • dżem truskawkowy

Przygotowanie

  • Do dużej miski przesiać mąkę, dodać jajka, mleko, cukier i sól. Zmiksować na jednolite ciasto, na koniec dodać  roztopione i ostudzone masło i jeszcze raz zmiksować. Przykryć i odstawić na około 30 – 60 minut. Przed smażeniem ciasto zmiksować.
  • Ugotować budyń w mleku zgodnie z instrukcją na opakowaniu dodając 3 łyżki cukru, ostudzić. Do budyniu dodać serek mascarpone i wanilię i krótko zmiksować – tylko do połączenia się składników. Na koniec wymieszać z likierem jeśli go używamy.
  • Rozgrzać patelnię naleśnikową i usmażyć cienkie naleśniki. Przekładać kremem budyniowym i smarować dżemem. Składać w dowolny sposób i podawać. Można na chwilkę kłaść na patelnię i podgrzewać.
  • Naleśniki z kremem budyniowym i dżemem truskawkowym
About the Author

Leave a Reply

*