default-logo

Muffiny z truskawkami

Muffiny z truskawkami Deser prosty i szybki do zrobienia! Nawet dzieci poradzą sobie z nim bez problemu 😉 Takiego przepisu nie może zabraknąć w sezonie truskawkowym. Muffiny z truskawkami to świetny pomysł na deser „do ręki”, np. kiedy chcemy coś przygotować na grilla do znajomych lub na festyn szkolny na świeżym powietrzu. Z przepisu można też zrobić mini babeczki, w mniejszych foremkach, piekąc je odpowiednio krócej (do suchego patyczka). 0

52 4.92

Muffiny z truskawkami

Prosty przepis na pyszne muffiny!

  • Podwieczorki
  • Truskawki
  • Dla dzieci
  • Desery
  • Muffiny i babeczki
biała czekolada
jogurt
mięta

Składniki

12 sztuk
  • 250 g truskawek
  • 100 g roztopionego masła lub oleju roślinnego
  • 125 ml mleka
  • 2 jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 170 g cukru
oraz (opcjonalnie)
  • polewa (100 g białej czekolady, 4 łyżki jogurtu)

Przygotowanie

  • Truskawki opłukać, osuszyć i pokroić na kawałki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę na muffiny wyłożyć 12 papilotkami.
  • Do miski wlać roztopione masło lub olej roślinny, dodać mleko, jajka i wymieszać np. rózgą.
  • W drugiej misce wymieszać mąkę razem z proszkiem do pieczenia i cukrem.
  • Wlać składniki z pierwszej miski i delikatnie wymieszać łyżką (tylko do czasu gdy nie będzie widać surowej mąki, nie można mieszać zbyt długo). Pod koniec dodać truskawki i delikatnie wymieszać.
  • Nałożyć równe porcje ciasta do papilotek i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 25 minut.
  • Po przestudzeniu można polać polewą: roztopić czekoladę i wymieszać z jogurtem. Udekorować plasterkami truskawek i miętą.
  • Muffiny z truskawkami Muffiny z truskawkami
  • Muffiny z truskawkami Muffiny z truskawkami
About the Author

Leave a Reply

*