default-logo

Muffiny czekoladowe

Muffiny czekoladowe Do tej pory nie było na Kwestii Smaku przepisu na klasyczne muffiny czekoladowe! Już się poprawiam i uzupełniam 🙂 Mięsiste i wilgotne, z kawałkami roztapiającej się czekolady w środku, z chrupiącą skorupką na wierzchu. Jest mnóstwo okazji by je przygotować — spotkania ze znajomymi, urodziny dzieci, w prezencie do znajomych; lub po prostu na 2 śniadanie do kawy 🙂 Zamiast kupować gotowe muffiny nafaszerowane różnymi dodatkami, najlepiej zatem upiec własne (można w większej ilości bo świetnie nadają się do zamrażania). Przygotowanie trwa chwilkę, muffiny to przecież najszybszy do zrobienia deser, bez konieczności używania miksera. Zawsze łączymy suche składniki z mokrymi za pomocą łyżki. Pamiętajmy o ważnej zasadzie, aby robić to delikatnie i krótko, masa ma pozostać jakby grudkowata, ale oczywiście bez widocznych surowych części mąki. W muffinach czekoladowych masę zabarwia na ciemno kakao a czekoladę daje się pokrojoną w kosteczkę. Możecie dodać dowolną czekoladę, ja używam ciemnej gorzkiej, czasem mlecznej, może też być biała. Możecie też dodać posiekanej krówki 🙂 0

205 4.88

Muffiny czekoladowe

Najlepsze muffiny czekoladowe z kawałkami czekolady

  • Hity Kwestii Smaku
  • Kuchnia amerykańska
  • Podwieczorki
  • Dla dzieci
  • Walentynki
  • Desery
  • Mini desery
  • Czekolada
  • Muffiny i babeczki

Mięsiste i wilgotne, z kawałkami roztapiającej się czekolady w środku, z chrupiącą skorupką na wierzchu.

Składniki

ok. 15 – 18 sztuk
  • 150 g masła
  • 150 g czekolady (np. ciemnej)
  • 300 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka kawy zbożowej lub kakao
  • 1 szklanka (200 g) cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 2 duże jajka (L)
  • 170 ml mleka
Oraz
  • 15 – 18 papilotek
  • metalowa forma na muffiny z wgłębieniami

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Masło roztopić i ostudzić. Czekoladę pokroić na kawałeczki.
  • Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao, kawą zbożową, dokładnie wymieszać. Dodać cukier oraz cukier wanilinowy, ponownie wymieszać, odstawić.
  • W drugiej misce rozmiksować jajka z mlekiem (rózgą lub mikserem).
  • Do sypkich składników dodać masę jajeczną i kilkakrotnie delikatnie wymieszać łyżką. Dodać roztopione masło, wymieszać, pod koniec dodać posiekaną czekoladę. Mieszamy krótko (3 – 4 ruchy łyżką), ciasto ma być lekko grudkowate, ale surowa mąka nie powinna być widoczna.
  • Masę wyłożyć do papilotek umieszczonych w formie na muffiny i wstawić do piekarnika (można piec na raty, w 2 partiach).
  • Piec przez około 20 – 23 minuty, do czasu aż muffiny urosną, na wierzchu utworzy się skorupka a wetknięty patyczek nie będzie obklejony ciastem.
  • Muffiny czekoladowe Muffiny czekoladowe
About the Author

Leave a Reply

*