Muffiny czekoladowe
0 Comment

205 4.88
Śr ocena
Muffiny czekoladowe
Najlepsze muffiny czekoladowe z kawałkami czekolady
- Hity Kwestii Smaku
- Kuchnia amerykańska
- Podwieczorki
- Dla dzieci
- Walentynki
- Desery
- Mini desery
- Czekolada
- Muffiny i babeczki
Mięsiste i wilgotne, z kawałkami roztapiającej się czekolady w środku, z chrupiącą skorupką na wierzchu.
Składniki
ok. 15 – 18 sztuk
- 150 g masła
- 150 g czekolady (np. ciemnej)
- 300 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka kawy zbożowej lub kakao
- 1 szklanka (200 g) cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 2 duże jajka (L)
- 170 ml mleka
Oraz
- 15 – 18 papilotek
- metalowa forma na muffiny z wgłębieniami
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Masło roztopić i ostudzić. Czekoladę pokroić na kawałeczki.
- Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao, kawą zbożową, dokładnie wymieszać. Dodać cukier oraz cukier wanilinowy, ponownie wymieszać, odstawić.
- W drugiej misce rozmiksować jajka z mlekiem (rózgą lub mikserem).
- Do sypkich składników dodać masę jajeczną i kilkakrotnie delikatnie wymieszać łyżką. Dodać roztopione masło, wymieszać, pod koniec dodać posiekaną czekoladę. Mieszamy krótko (3 – 4 ruchy łyżką), ciasto ma być lekko grudkowate, ale surowa mąka nie powinna być widoczna.
- Masę wyłożyć do papilotek umieszczonych w formie na muffiny i wstawić do piekarnika (można piec na raty, w 2 partiach).
- Piec przez około 20 – 23 minuty, do czasu aż muffiny urosną, na wierzchu utworzy się skorupka a wetknięty patyczek nie będzie obklejony ciastem.
Muffiny czekoladowe