Muffiny cytrynowe
0 Comment

94 4.52
Śr ocena
Muffiny cytrynowe
- Podwieczorki
- Cytryny
- Dla dzieci
- Muffiny i babeczki
Składniki
12 sztuk
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g cukru
- szczypta soli
- 2 i 1/2 łyżki startej skórki z cytryny (tylko najbardziej żółta zewnętrzna część)
- 1 opakowaniu cukru wanilinowego
- 2 jajka
- 250 ml jogurtu lub kefiru lub maślanki
- 125 g masła, roztopionego lub oleju roślinnego
Przygotowanie
- Formę na muffiny wyłożyć 12 papilotkami. Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Do jednej miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, wymieszać, dodać cukier, sól, skórkę z cytryny i cukier waniliowy, ponownie wymieszać.
- W drugiej misce rozmieszać jajka z jogurtem lub kefirem lub maślanką oraz roztopionym i ostudzonym masłem lub olejem roślinnym.
- Mokre składniki wlać do sypkich i delikatnie wymieszać łyżką tylko do połączenia się składników.
- Wyłożyć do papilotek i piec przez około 20 – 22 minuty.
Wskazówki
Muffinki najlepiej upiec w formie na muffiny wypełnionej papilotkami.