default-logo

Muffiny cytrynowe

Muffiny cytrynowe Pachnie nimi w całym domu. Najładniej – w niedzielny poranek. Mi bardzo smakowały zaraz po wyjęciu z piekarnika, z kleksami gęstej śmietany i dżemem z owoców egzotycznych. Składniki na muffiny cytrynowe należy tylko zmieszać i najlepiej zrobić to krótko, tylko do pierwszego połączenia się składników. Zawierają kefir i skórkę cytrynową. Polecam gorąco. 0

94 4.52

Muffiny cytrynowe

  • Podwieczorki
  • Cytryny
  • Dla dzieci
  • Muffiny i babeczki

Składniki

12 sztuk
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g cukru
  • szczypta soli
  • 2 i 1/2 łyżki startej skórki z cytryny (tylko najbardziej żółta zewnętrzna część)
  • 1 opakowaniu cukru wanilinowego
  • 2 jajka
  • 250 ml jogurtu lub kefiru lub maślanki
  • 125 g masła, roztopionego lub oleju roślinnego

Przygotowanie

  • Formę na muffiny wyłożyć 12 papilotkami. Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Do jednej miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, wymieszać, dodać cukier, sól, skórkę z cytryny i cukier waniliowy, ponownie wymieszać.
  • W drugiej misce rozmieszać jajka z jogurtem lub kefirem lub maślanką oraz roztopionym i ostudzonym masłem lub olejem roślinnym.
  • Mokre składniki wlać do sypkich i delikatnie wymieszać łyżką tylko do połączenia się składników.
  • Wyłożyć do papilotek i piec przez około 20 – 22 minuty.

Wskazówki

Muffinki najlepiej upiec w formie na muffiny wypełnionej papilotkami.

  • Przepis na pyszne muffinki o smaku cytrynowym. Muffinki cytrynowe Magdy Gessler.
  • Muffiny z kefiru. Szybkie i proste babeczki na śniadanie, ze śmietaną i dżemem.
  • Muffiny przepis i zdjęcia. Najlepsze mufiny.
About the Author

Leave a Reply

*