Kasza jaglana zapiekana z jabłkami i cynamonem
0 Comment

41 4.68
kwestiasmaku
Kasza jaglana zapiekana z jabłkami i cynamonem
- Bar mleczny
- Zapiekanki
- Kuchnia polska
- Podwieczorki
- Kasza jaglana
- Jabłka
- Przepisy fit
- Wegetariańskie
- Bezglutenowe
cynamon
Składniki
4 porcje
- 120 g suchej kaszy jaglanej (1/2 szklanki)
- 500 ml mleka (krowiego lub roślinnego)
- 1 op. cukru wanilinowego
- 1 kg jabłek lub ok. 700 g gotowych jabłek prażonych
- 4 łyżki cukru trzcinowego lub białego
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki masła
Przygotowanie
- Ugotować kaszę jaglaną: suchą kaszę kilkakrotnie przepłukać na sicie ciepłą wodą, włożyć do garnka i zalać mlekiem. Zagotować, następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez ok. 10 – 15 minut lub do czasu aż kasza będzie miękka i wchłonie większość płynu. Zdjąć pokrywę, wymieszać z cukrem wanilinowym.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, dodać cukier i przez chwilę podgrzewać. Włożyć jabłka, dodać 1 łyżeczkę cynamonu i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 10 minut. W razie potrzeby doprawić jeszcze cukrem.
- Połowę kaszy jaglanej wyłożyć do niedużego naczynia żaroodpornego. Na wierzch wyłożyć uprażone jabłka, przykryć drugą porcją kaszy. Posypać cynamonem i wyłożyć kawałeczki (wiórki) pozostałej łyżki masła. Przykryć folią aluminiową i piec przez ok. 25 minut.
Propozycja podania
Np. posłodzona śmietana / jogurt naturalny
Kasza jaglana zapiekana z jabłkami i cynamonem
Kasza jaglana zapiekana z jabłkami i cynamonem