default-logo

Kaiserschmarrn – omlet cesarski

Kaiserschmarrn - omlet cesarski Kaiserschmarrn to słynny austriacki omlet na słodko i świetny pomysł na śniadanie czy podwieczorek. Któż nie polubi podsmażonych na złoto kawałków puszystego omletu? 🙂 Robi się go naprawdę szybko. Mąkę mieszamy z mlekiem i żółtkami i dodajemy ubite białka. Smażymy na klarowanym maśle na złoto najpierw z jednej strony (bez mieszania), potem przewracając cząstkujemy omlet na mniejsze kawałki, które również obsmażamy. Do omletu można dodać namoczone rodzynki oraz posypać po usmażeniu cynamonem. Omlet cesarski tradycyjnie podaje się z powidłami śliwkowymi, czasem z musem jabłkowym. Sprawdzą się też prażone jabłka, owoce w syropie itp. 51

58 4.9

Kaiserschmarrn – omlet cesarski

  • Bar mleczny
  • Omlety
  • Śniadania
  • Jajka na śniadanie
  • Podwieczorki
  • Jajka
  • Dla dzieci

Kaiserschmarrn (omlet cesarski) to austriacki deser w postaci puszystego omletu smażonego w kawałkach. Podawany tradycyjnie z powidłami śliwkowymi, ale spotyka się też mus jabłkowy. 

Składniki

2 porcje
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • mała szczypta soli
  • 2 łyżki masła
  • cukier puder
  • do podania: powidła śliwkowe (tradycyjny dodatek) lub mus jabłkowy lub prażone jabłka, sos owocowy itp
opcjonalnie
  • 2 łyżki rodzynek, namoczonych w rumie lub innym alkoholu
  • cynamon

Przygotowanie

  • Jajka ocieplić (np. w ciepłej wodzie). Rodzynki (jeśli ich używamy) namoczyć w alkoholu lub gorącej wodzie.
  • Do miski wsypać mąkę, dodać mleko i wymieszać rózgą na jednolitą masę. Dodać żółtka (białka zachować) oraz cukier wanilinowy i ponownie wymieszać. Na koniec dodać odsączone rodzynki.
  • Białka ubić oddzielnie z małą szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać ją do masy z żółtkami i delikatnie wymieszać łyżką nie niszcząc ubitej piany.
  • Rozgrzać patelnię z masłem. Gdy masło zacznie skwierczeć, sklarować je (usunąć pianę). Rozprowadzić masło po całej powierzchni patelni, wlać masę na omlet, wyrównać powierzchnię.
  • Smażyć na mały ogniu przez ok. 5 minut lub do czasu aż omlet będzie od spodu ładnie zrumieniony. Wówczas przewrócić go na drugą stronę za pomocą szerokiej łopatki – omlet może się porozrywać, bo w następnym kroku i tak rozrywamy go na mniejsze kawałki za pomocą np. dwóch widelców. Kawałki omletu przewracać i obsmażyć z innych stron (niezbyt długo, do ścięcia się surowego ciasta).
  • Przełożyć na talerz, posypać cukrem pudrem i opcjonalnie cynamonem. Podawać z powidłami lub musem jabłkowym.
  • Kaiserschmarrn Kaiserschmarrn
  • Kaiserschmarrn Kaiserschmarrn
About the Author

Leave a Reply

*