default-logo

Jabłka smażone w cieście – placuszki z jabłkami

Jabłka smażone w cieście - placuszki z jabłkami Z serii szybkie, smaczne i ulubione dania dzieci… Placuszki z pokrojonych jabłek w delikatnym, cieniutkim i chrupiącym cieście. To mój prosty sposób na ciepły deser. Dodając śmietankę lub jogurt otrzymamy naprawdę satysfakcjonujące danie. Nie wolno zapomnieć o cukrze pudrze, bo do ciasta nie dodajemy cukru. Smakowitym dodatkiem będzie też cynamon. W podobny sposób można usmażyć połówki śliwek. 0

8 4.25

Jabłka smażone w cieście – placuszki z jabłkami

  • Potrawy tradycyjne
  • Placki
  • Kuchnia polska
  • Podwieczorki
  • Jabłka
  • Dla dzieci
  • Tłusty Czwartek

Jabłka w cieście to dobry sposób na deser z wykorzystaniem jabłek. Kroimy je na kawałki i smażymy w delikatnym, chrupiącym i cieniutkim cieście. Podobnie można smażyć śliwki, dzieląc je na połówki.

Składniki

  • 250 g mąki
  • 250 ml wody
  • 2 jajka
  • sól
  • 500 g jabłek
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

  • Przesianą mąkę wsypać do miski, dodać wodę, żółtka i szczyptę soli, dokładnie wyrobić ciasto łyżką. Ubić pianę z białek, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać.
  • Jabłka obrać, pokroić w plastry grubości 1 cm, wycinać gniazda nasienia.
  • Każdy kawałek jabłka wbijać na widelec, zanurzać w cieście, następnie kłaść na patelnię z rozgrzanym olejem i smażyć na jasnozłoty kolor z dwóch stron.
  • Po zdjęciu z patelni posypać cukrem pudrem i cynamonem, polać miodem lub syropem klonowym, ewentualnie podawać ze śmietanką lub jogurtem. Cynamon można dodać też do ciasta.
  •  Jabłka w cieście
  •  Jabłka w cieście
About the Author

Leave a Reply

*