default-logo

Jabłka pieczone na trzy sposoby

Jabłka pieczone na trzy sposoby Jabłka zapiekane z malinami i mielonymi migdałami, jabłka z masłem orzechowym, rodzynkami, miodem i orzechami włoskimi oraz jabłka z wiórkami kokosowymi i wiśniami. Te oraz kilka nowych propozycji na farsz do pieczonych jabłek znajdziecie na stronie z przepisem. Świetne na drugie śniadanie, kolację, deser lub przekąskę o każdej porze dnia. Szczególnie posmakowały mi jabłka z malinami i mielonymi migdałami, można tutaj używać też konfitury malinowej lub syropu malinowego. Może jesteście fanami masła orzechowego czy bardziej skłaniacie się ku wersji z wiórkami kokosowymi i wiśniami? Wypróbujcie wszystkie i dajcie znać 🙂 0

11 3.82

Jabłka pieczone na trzy sposoby

  • Podwieczorki
  • Jabłka
  • Maliny
  • Przepisy fit
  • Wegańskie
  • Dla dzieci

Składniki

Nadzienie 1
  • masło orzechowe
  • rodzynki
  • cynamon
  • miód lub syrop z agawy
  • orzechy włoskie
Nadzienie 2
  • mielone migdały
  • świeże lub mrożone maliny lub konfitura malinowa lub syrop malinowy
  • miód lub syrop z agawy
Nadzienie 3
  • wiórki kokosowe
  • wiśnie (dowolne: świeże, mrożone, z dżemu)
  • miód lub syrop z agawy
Inne propozycje nadzienia
  • pokruszone ciasteczka amaretti
  • ugotowana kasza jaglana z suszoną żurawiną i wanilią
  • powidła śliwkowe, płatki owsiane
  • granola

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wydrążyć ogryzki z jabłek, do środka wkładać składniki: posypać cynamonem, kłaść owoce lub orzechy, polać miodem lub syropem. Można też ściąć wierzch jabłek, wydrążyć środek, nadziać jabłka i przykryć ściętą częścią. Położyć w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok. 30 minut.

Wskazówki

  • Do pieczenia polecam jabłka odmiany szara reneta lub antonówka
  • Jabłka pieczone
About the Author

Leave a Reply

*