default-logo

Gruszki zapiekane z ricottą i miodem

Gruszki zapiekane z ricottą i miodem Gruszki z piekarnika z lekko karmelizowanym brązowym cukrem, z dodatkiem cynamonu, likieru kokosowego i ekstraktu z wanilii. Podawane z ricottą i miodem. Sprawdzą się na sezonowy deser lub podwieczorek, również dla najmłodszych (z pominięciem likieru). Zdrowszy deser bez dodatku mąki. Gruszki kroję na połówki, wydrążam gniazda nasienne. Skrapiam sokiem z cytryny i obtaczam w cynamonowym cukrze. Dodaję też likier i ekstrakt z wanilii, które sprawiają, że deser jeszcze piękniej pachnie. 0

18 4.67

Gruszki zapiekane z ricottą i miodem

  • Podwieczorki
  • Gruszki
  • Bezglutenowe
  • Dla dzieci
  • Desery bez pieczenia
ricotta
cynamon

Składniki

2 porcje
  • 2 duże gruszki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub cukru wanilinowego
  • 4 łyżki likieru kokosowego (pominąć w wersji dla dzieci)
  • 125 g serka ricotta
  • 4 łyżeczki płynnego miodu

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Gruszki przekroić na 2 połówki. Łyżką do melona lub lodów wydrążyć gniazda nasienne, rozcięcia skropić sokiem z cytryny.
  • Na talerzyku wymieszać cukier i cynamon, przyłożyć gruszki rozcięciem do dołu i docisnąć. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym rozcięciem do góry.
  • We wgłębienie wlać po 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, po 1 łyżce likieru kokosowego i wstawić bez przykrycia do piekarnika. Piec przez około 15 – 30 minut lub dłużej do czasu aż gruszki będą miękkie a cukier zacznie się karmelizować.
  • Podawać z łyżką ricotty i łyżeczką miodu.
  • Gruszki pieczone
About the Author

Leave a Reply

*