Gruszki zapiekane z ricottą i miodem
0 Comment

18 4.67
Śr ocena
Gruszki zapiekane z ricottą i miodem
- Podwieczorki
- Gruszki
- Bezglutenowe
- Dla dzieci
- Desery bez pieczenia
ricotta
cynamon
Składniki
2 porcje
- 2 duże gruszki
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub cukru wanilinowego
- 4 łyżki likieru kokosowego (pominąć w wersji dla dzieci)
- 125 g serka ricotta
- 4 łyżeczki płynnego miodu
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Gruszki przekroić na 2 połówki. Łyżką do melona lub lodów wydrążyć gniazda nasienne, rozcięcia skropić sokiem z cytryny.
- Na talerzyku wymieszać cukier i cynamon, przyłożyć gruszki rozcięciem do dołu i docisnąć. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym rozcięciem do góry.
- We wgłębienie wlać po 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, po 1 łyżce likieru kokosowego i wstawić bez przykrycia do piekarnika. Piec przez około 15 – 30 minut lub dłużej do czasu aż gruszki będą miękkie a cukier zacznie się karmelizować.
- Podawać z łyżką ricotty i łyżeczką miodu.