Gofry drożdżowe
0 Comment

61 4.25
kwestiasmaku
Gofry drożdżowe
Najlepszy przepis na drożdżowe gofry!
- Podwieczorki
- Dla dzieci
- Gofry
Składniki
4 porcje
Suche składniki
- 300 g mąki pszennej
- 7 g suszonych drożdży *
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Mokre składniki
- 500 ml mleka
- 100 g masła
- 2 jajka
Przygotowanie
- Mąkę przesiać do miski. Dodać pozostałe suche składniki (suszone drożdże, cukier, proszek do pieczenia, sól) i wymieszać.
- W garnku na małym ogniu lekko (do maks. 40 st. C) podgrzać mleko i mieszając rózgą rozpuścić w nim masło. Dodać jajka i dokładnie wymieszać. Zawartość garnka pomału wlać do miski z suchymi składnikami, jednocześnie miksując do uzyskania jednorodnej masy. Kontynuować miksowanie przez kolejne ok. 2 minuty.
- Przygotowane ciasto odstawić pod przykryciem na 1 godzinę – po tym czasie powinno zwiększyć objętość i mieć charakterystyczne pęcherze na powierzchni.
- Odstane ciasto wymieszać i wykładać na dobrze rozgrzaną gofrownicę.
Wskazówki
* Jeśli decydujemy się na świeże drożdże trzeba ich użyć 25 g i dodać do mokrych składników.
Gofry
Gofry