default-logo

Gofry drożdżowe

Gofry drożdżowe Nie jest sztuką zrobienie dobrych gofrów na profesjonalnej gofrownicy o dużej mocy, sztuką jest przygotowanie takich gofrów na najtańszej gofrownicy z supermarketu 😉 Ten przepis przetestowałam zarówno na gofrownicy z górnej półki jak i modelu zupełnie podstawowym i mogę Was zapewnić, że efekty były w obydwu przypadkach świetne. Spróbujcie sami, dzięki temu przepisowi upieczecie pyszne domowe gofry, „jak z budki” albo lepsze. Takie jakie powinny być – chrupiące z zewnątrz a lekkie i puszyste (bo pełne pęcherzy powietrza) w środku. Polecam! 0

61 4.25

Gofry drożdżowe

Najlepszy przepis na drożdżowe gofry!

  • Podwieczorki
  • Dla dzieci
  • Gofry

Składniki

4 porcje
Suche składniki
  • 300 g mąki pszennej
  • 7 g suszonych drożdży *
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Mokre składniki
  • 500 ml mleka
  • 100 g masła
  • 2 jajka

Przygotowanie

  • Mąkę przesiać do miski. Dodać pozostałe suche składniki (suszone drożdże, cukier, proszek do pieczenia, sól) i wymieszać.
  • W garnku na małym ogniu lekko (do maks. 40 st. C) podgrzać mleko i mieszając rózgą rozpuścić w nim masło. Dodać jajka i dokładnie wymieszać. Zawartość garnka pomału wlać do miski z suchymi składnikami, jednocześnie miksując do uzyskania jednorodnej masy. Kontynuować miksowanie przez kolejne ok. 2 minuty.
  • Przygotowane ciasto odstawić pod przykryciem na 1 godzinę – po tym czasie powinno zwiększyć objętość i mieć charakterystyczne pęcherze na powierzchni.
  • Odstane ciasto wymieszać i wykładać na dobrze rozgrzaną gofrownicę.

Wskazówki

* Jeśli decydujemy się na świeże drożdże trzeba ich użyć 25 g i dodać do mokrych składników.

  • Gofry Gofry
  • Gofry Gofry
About the Author

Leave a Reply

*