default-logo

Egzotyczne risotto z owocami

Egzotyczne risotto z owocami Z pomarańczą, suszonymi morelami i płatkami migdałów, doprawione cynamonem i szafranem. Swoje risotto ugotowałam na sake (może też być białe wino lub wino śliwkowe) z dodatkiem soków owocowych: jabłkowego i pomarańczowego. Podczas gotowania unosi się piękny zapach wina, słodkiego miodu i soków owocowych. Risotto na słodko, które można podać jako samodzielne danie, jako sałatkę lub jako dodatek do mięsa np. kaczki, wieprzowiny lub jagnięciny. To także sposób na wykorzystanie jesiennych owoców w smacznej przekąsce. Dla nas odkrycie, spróbujcie, może Wam również tak posmakuje. 0

4 4.5

Egzotyczne risotto z owocami

z granatem, kaki, pomarańczą i figami

  • Risotto
  • Podwieczorki
  • Figi
  • Granat
  • Kaki
  • Pomarańcze
  • Wegańskie
płatki migdałów
sake
szafran
suszone morele

Składniki

2 porcje
  • 1/4 szklanki płatków migdałów
  • 2 łyżki masła lub oliwy
  • 1/2 szklanki ryżu do risotto
  • 1/2 – 3/4 szklanki sake, wina białego lub wina śliwkowego (użyłam sake)
  • 1/2 – 3/4 szklanki soku jabłkowego
  • szczypta szafranu
  • 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżka miodu lub cukru
  • 2 suszone morele, pokrojone w kosteczkę
  • 1 pomarańcza (z jednej połowy wyciśnięty sok, z drugiej miąższ obrany z błonek i pokrojony)
  • ziarenka wyłuskane z 1/2 owocu granatu
  • 1 – 2 świeże figi, pokrojone w kosteczkę
  • 1/2 owocu kaki, obrany i pokrojony w kosteczkę

Przygotowanie

  • Do garnka wsypać płatki migdałów i je lekko zrumienić. Wysypać z garnka i odłożyć. Do tego samego garnka włożyć masło lub oliwę, podgrzać, po chwili dodać ryż i chwilkę razem podsmażyć, wlać wino i sok jabłkowy (po pół szklanki), dodać szafran, cynamon i miód, zagotować.
  • Zmniejszyć ogień i gotować pod uchyloną pokrywką przez około 15 minut od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie dodawać resztę wina i soku gdy poprzednia porcja zostanie wchłonięta.
  • Dodać morele i sok z pomarańczy. Gotować przez kolejne 3 minuty aż ryż będzie miękki (w środku ma pozostać lekko twardawy).
  • Na 1 minutę przed końcem gotowania dodać ziarenka granatu, miąższ pomarańczy, pokrojone figi oraz kaki. Wymieszać, wyłożyć na talerze i posypać zrumienionymi płatkami migdałów.

Wskazówki

Do risotto można też dodać mleko kokosowe.

  • Risotto z owocami
About the Author

Leave a Reply

*