default-logo

Drożdżówki z dżemem truskawkowym

Drożdżówki z dżemem truskawkowym Brioszki z dżemem truskawkowym w kształcie serca. Słodkie i bardzo maślane. Zobaczcie na filmie jak łatwo się formuje takie serca. Ciasto drożdżowe to francuska brioche, ta sama jaką użyłam do przygotowania brioszek czekoladowych. Ciasto drożdżowe trzeba więc zagnieść (ja używam miksera) wieczorem, a rano przystąpić do formowania i pieczenia. Surowe ciasto może stać w lodówce przez maksymalnie 3 dni. Z podanej ilości ciasta upiekłam 16 drożdżówek. Można ich przygotować mniej, np. 12, będą miały więcej miękkiego ciasta w środku, ale będą też mniej chrupiące z zewnątrz. Do przygotowania drożdżówek użyłam całego słoiczka dżemu truskawkowego. Próbowałam różnych rodzajów przetworów truskawkowych i różnych firm. Najbardziej gęsty, najsmaczniejszy i najbardziej czerwony był dżem truskawkowy Kotliny. Ale to tylko moja subiektywna opinia. Życzę smacznego i zapraszam na film 🙂 0

13 4.85

Drożdżówki z dżemem truskawkowym

  • Drożdżówki
  • Brioche
  • Podwieczorki
  • Dla dzieci
  • Walentynki

Składniki

16 sztuk
  • 2 łyżeczki suchych drożdży instant
  • 2 łyżki ciepłej wody
  • szczypta cukru
  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 5 dużych jajek, o temperaturze pokojowej
  • 350 g miękkiego masła, pokrojonego na kawałki
Dodatki
  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania
  • garść cukru o grubej rafinie do posypania

Przygotowanie

  • Drożdże wymieszać z ciepłą wodą i szczyptą cukru, odstawić na 10 – 15 minut w ciepłe miejsce, (po tym czasie drożdże powinny się spienić). Do dużej miski przesiać mąkę, dodać spienione drożdże, cukier, sól i 3 jajka. Składniki wymieszać drewnianą łyżką. Stopniowo dodawać pozostałe 2 jajka, wyrabiając ciasto (ręką lub mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego). Wyrabiać przez około 10 – 15 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
  • Do wyrobionego ciasta, stopniowo, po 2 łyżki dodawać masło, cały czas miksując lub wyrabiając. Szybko dodawać kolejne kawałki masła, jak tylko poprzednie zmieszają się z ciastem. Dłużej nie wyrabiać, tylko do połączenia się masła z ciastem.
  • Miskę z ciastem przykryć przeźroczystą folią i odstawić w ciepłe miejsce, do czasu aż podwoi swoją objętość, na około 1 i 1/2 godziny. Uderzyć pięścią w ciasto, uformować kulę, ponownie przykryć i wstawić do lodówki na całą noc (ciasto może stać w lodówce maksymalnie 3 dni).
  • Ciasto wyjąć z lodówki, zagnieść na stolnicy, pokroić na 16 równych kawałków. Rozwałkowywać na placki (grube na około 6 – 7 mm), podsypując odrobiną mąki. Smarować dżemem i zwijać w rulon. Każdy rulon złożyć na pół i naciąć ostrym nożem od strony zgięcia do 3/4 długości. Rozłożyć ciasto tworząc kształt serca. Układać na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.
  • Luźno przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 – 2 godziny.
  • Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Wierzch drożdżówek posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić pierwszą blaszkę do środkowej części i piec na złoty kolor przez około 15 minut (uwaga! brioszki szybko zaczynają się rumienić). Ostudzić na metalowej kratce. Posypać grubym cukrem. Drożdżówki długo utrzymują świeżość. Trzymam je w zamkniętym pojemniku. Zawsze podgrzewam! Ciepłe są najlepsze.
  • Drożdżówki z dżemem truskawkowym.
  • Drożdżówki z dżemem truskawkowym.
About the Author

Leave a Reply

*