default-logo

Drożdżówki z białym serem i malinami

Drożdżówki z białym serem i malinami Wilgotne i maślane drożdżówki wypełnione malinami i dużą ilością kremowego sera. To smakołyk na letnie popołudnie. Jeśli idziecie z wizytą do znajomych lub rodziny, mogą stanowić pachnący prezent. Pyszny deser dla dzieci 🙂 Długo pozostają świeże, najlepiej przechowują się w papierowej torebce lub bawełnianym woreczku. Jeśli nie macie świeżych malin możecie użyć np. rodzynek lub pokrojonej ciemnej czekolady. Sprawdzą się również jagody, borówki i wiśnie lub owoce mrożone. Dzisiejsze brioszki przygotowałam na bazie tych bułeczek z czekoladą. Tym razem nie schładzałam wyrośniętego ciasta przez całą noc. Włożyłam je tylko do lodówki na jedną godzinę, aby stężało i dało się łatwo rozwałkować. Wyrośnięte ciasto drożdżowe można trzymać w lodówce do 12 godzin. Smacznego! 0

10 4.2

Drożdżówki z białym serem i malinami

  • Drożdżówki
  • Brioche
  • Podwieczorki
  • Maliny
  • Dla dzieci
  • Ciasta drożdżowe
twaróg
  • Drożdżówki z dużą ilością nadzienia serowego, które po upieczeniu i ostudzeniu smakuje jak wyborny sernik! Poza sezonem na świeże owoce można użyć malin mrożonych. Mogą to być też jagody lub wiśnie. Świetnie pasować też będą rodzynki lub kawałeczki ciemnej czekolady. Zobacz jak łatwo formować bułeczki na tym filmie.
  • Ciasto najlepiej przygotować wieczorem i trzymać przez noc w lodówce. Można je schładzać krócej, ale im będzie zimniejsze i sztywniejsze, tym łatwiejsze do formowania.
  • Podczas wyrabiania, wyrastania i formowania ciasta drożdżowego w pomieszczeniu musi być ciepło, nie może być przeciągów!

Składniki

12 sztuk
  • 1 łyżeczka suchych drożdży instant
  • 250 g mąki (najlepiej tortowej lub do wypieków drożdżowych)
  • 3 płaskie łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 3 małe jajka
  • 150 g masła, średnio miękkiego
Nadzienie serowe
  • 250 g (1 kostka) śmietankowego sera twarogowego*
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 4 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
oraz
  • około 30 malin (lub wiśni, 1/2 szklanki jagód, 1/3 szklanki rodzynek), mogą być owoce mrożone
  • roztrzepane jajko do posmarowania

Przygotowanie

  • Drożdże wsypać do filiżanki, wlać 5 łyżek ciepłej wody i dodać szczyptę cukru, wymieszać i odstawić na około 10 – 15 minut (po tym czasie drożdże spienią się).
  • Do miski przesiać mąkę, dodać rozpuszczone w wodzie drożdże, cukier, sól i jajka. Składniki mieszać drewnianą łyżką lub mieszadłem miksera, aż połączą się w jednolite ciasto. Wyrabiać przez około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne (ręką lub hakiem miksera).
  • Dodawać masło po kawałku, po dwie łyżki, mieszając lub najlepiej miksując końcówką do ciasta drożdżowego lub mieszadłem na średnich obrotach miksera. Szybko dodawać kolejne 2 łyżki masła, jak tylko poprzednie połączy się z ciastem. Ciasto powinno mieć jednolitą strukturę.
  • Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów, do czasu aż podwoi swoją objętość, na około 1 i 1/2 godziny. W międzyczasie przygotować nadzienie serowe: ser zmiksować z resztą składników do uzyskania gładkiej struktury, wstawić do lodówki.
  • Uderzyć pięścią w ciasto, przemieszać, miskę przykryć folią i wstawić do lodówki na minimum godzinę lub najlepiej na dwie. Ciasto można trzymać w lodówce przez całą noc (maksymalnie 12 godzin). Z ciastem będzie łatwiej pracować, gdy będzie schłodzone, dlatego im dłużej będzie w lodówce, tym lepiej!
  • Ciasto wyjąć na oprószony mąką blat i całe obsypać mąką. Chwilę powygniatać, następnie rozwałkować na prostokąt wysoki na 1 cm. Rozsmarować schłodzone nadzienie serowe, posypać malinami lub rodzynkami (tak jak na tym filmie). Złożyć krótsze boki ciasta do środka, tak aby spotkały się pośrodku, przekroić ciasto w tym miejscu na dwie części. Każdą połówkę pokroić w poprzek na 6 pasków. Przełożyć je (najlepiej na szerokiej łopatce) do formy (21 x 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, układając jeden kawałek obok drugiego (ciasno ułożone bułeczki uniemożliwią wyciekanie masy serowej, szczególnie w upalne dni). Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny. Aby ułatwić sobie przenoszenie ciasta do formy, można rozwałkować je i złożyć z nadzieniem bezpośrednio na papierze do pieczenia.
  • Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Wierzch bułeczek posmarować roztrzepanym jajkiem, blaszkę wstawić do piekarnika. Piec na złoty kolor przez około 20 – 25 minut. Ostudzić w formie ustawionej na metalowej kratce. Pokroić dopiero po całkowitym wystudzeniu.

Wskazówki

* Użyłam twarogu śmietankowego półtłustego w kostce 250 g firmy Piaski (trzeba go zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji). Może być też twaróg sernikowy, ale najlepiej gęsty i sztywny np. Piątnicy. Twaróg śmietankowy President może być za rzadki i za chudy.

  • Brioszki z serem białym i malinami
  • Brioszki z serem białym i malinami
About the Author

Leave a Reply

*