default-logo

Czekoladowy budyń jaglany

Czekoladowy budyń jaglany Na stronie jest już kilka przepisów na budyń jaglany i jaglankę. Dzisiaj dołącza do nich jeszcze jeden przepis na budyń jaglany, tym razem czekoladowy. Świetnie sprawdzi się np. na podwieczorek czy weekendowe śniadanie. Jest naprawdę przepyszny! Budyń robię zazwyczaj po prostu z dodatkiem kakao, ale aby dodać mu intensywności można opcjonalnie dodać kilka kostek ciemnej czekolady. Polecam do wypróbowania! 0

65 4.68

Czekoladowy budyń jaglany

  • Budyń jaglany
  • Śniadania bez chleba
  • Podwieczorki
  • Kasza jaglana
  • Maliny
  • Przepisy fit
  • Wegańskie
  • Bezglutenowe
  • Dla dzieci
  • Czekolada

Składniki

2 porcje
  • 1/2 szklanki surowej kaszy jaglanej
  • 2 i 1/2 szklanki mleka (krowiego lub roślinnego)
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki syropu klonowego lub cukru
  • opcjonalnie: 20 g ciemnej czekolady

Przygotowanie

  • Kaszę jaglaną przepłukać na sicie pod strumieniem ciepłej wody. Przełożyć do rondelka, wlać mleko, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem ok. 15 minut aż kasza wchłonie cały płyn i będzie miękka.
  • Dodać kakao oraz syrop klonowy lub cukier (opcjonalnie można dodać też kilka kosteczek czekolady). Dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się kakao.
  • Zmiksować w pojemniku blendera stojącego, aż budyń będzie gładki i jedwabisty (przez ok. 2 minuty). W razie potrzeby dodawać więcej mleka.

Propozycja podania

Syrop klonowy i maliny (mogą być mrożone, podgrzane wcześniej chwilę w rondelku)

  • Czekoladowy budyń jaglany Czekoladowy budyń jaglany
About the Author

Leave a Reply

*