default-logo

Czekolada na gorąco z chili i cynamonem

Czekolada na gorąco z chili i cynamonem Na rozgrzanie w jutrzejszy walentynkowy wieczór polecam gorącą czekoladę w stylu hiszpańskim 🙂 Z chili i cynamonem! Domową gorącą czekoladę robi się naprawdę szybko i może być idealnym deserem na zakończenie romantycznej kolacji we dwoje. Sprawdzi się też na podwieczorek dla dzieci (bez chili, ale z cynamonem) lub na przyjęcie urodzinowe. Jeśli nie możecie lub nie chcecie używać mleka krowiego, możecie użyć mleka kokosowego, przyznam, że to ostatnio moja ulubiona wersja czekolady na gorąco 😉 0

15 4.93

Czekolada na gorąco z chili i cynamonem

  • Kuchnia hiszpańska
  • Podwieczorki
  • Dla dzieci
  • Walentynki
  • Desery
  • Desery bez pieczenia
  • Czekolada

Sprawdzony przepis na pyszną czekoladę do picia, w wersji dla dzieci i dorosłych 🙂

Składniki

2 porcje, po 389 kcal
  • 250 ml mleka
  • 5 łyżek śmietanki kremowej 30%
  • 2 łyżki cukru
  • 1/3 łyżeczki mielonego chili (lub kawałek papryczki chili)
  • 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu (lub kawałek kory cynamonu)
  • 50 g gorzkiej lub deserowej czekolady

Przygotowanie

  • Do rondelka wlać mleko i śmietankę. Dodać cukier oraz cynamon i ostrą paprykę (pominąć w wersji dla dzieci). Podgrzewać na średnim ogniu aż cukier się rozpuści i mleko zacznie się gotować przy brzegach rondelka. W międzyczasie co chwilę zamieszać.
  • Czekoladę posiekać na małe kawałeczki i wsypać do gorącego mleka. Podgrzewać na średnim ogniu cały czas mieszając aż czekolada się rozpuści, zagotować. Pogotować na małym ogniu przez kilka minut, aż czekolada będzie gładka i kremowa.
  • Podawać w małych filiżankach. Opcjonalnie udekorować bitą śmietaną oraz posypać płatkami chili lub/i kakao i cynamonem.
  • Czekolada na gorąco Czekolada na gorąco
  • Czekolada na gorąco Czekolada na gorąco
About the Author

Leave a Reply

*