default-logo

Crêpes Suzette

Crêpes Suzette To chyba najbardziej znane naleśniki na świecie. Ich sława bierze się nie tylko z płomieni na patelni, ale z niebiańskiego smaku! Każdy kto ich spróbuje potwierdza, że są naprawdę wyjątkowe 🙂 Naleśniki gotuje się w gęstym syropie pomarańczowym, dzięki temu podgrzewają się, nabierają pomarańczowego aromatu i odpowiedniej giętkości. Nie bądźcie rozczarowani gdy idealne naleśniki nie udadzą się Wam za pierwszym razem, z czasem na pewno nabierzecie wprawy w ich przygotowaniu. Aby uzyskać unikalny smak prawdziwych Crêpes Suzette trzeba użyć świeżej pomarańczy i zaopatrzyć się w likier pomarańczowy oraz brandy. 0

24 4.58

Crêpes Suzette

Płonące naleśniki z syropem pomarańczowym

  • Naleśniki
  • Kuchnia francuska
  • Podwieczorki
  • Pomarańcze
  • Walentynki
  • Desery

Składniki

2 porcje
  • 4 naleśniki (np. z tego przepisu)
  • 3 łyżki cukru
  • sok z 1/4 cytryny
  • skórka z 1 pomarańczy
  • sok z 1 – 2 pomarańczy (nie mniej niż 1/2 szklanki)
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka likieru pomarańczowego
  • 3 łyżki brandy do podpalenia
  • bita śmietana do podania

Przygotowanie

  • Na średnim ogniu rozgrzać patelnię o średnicy około 20 cm, na środek wsypać cukier i skropić go sokiem z cytryny. Trzymać patelnię na średnim ogniu bez mieszania przez około 2 minuty – w tym czasie cukier zacznie bulgotać, powstanie gęsty syrop, który z czasem zacznie się rumienić.
  • Gdy syrop będzie brązowy (należy uważać, aby cukier się nie przypalił, bo będzie gorzki i cały sos się nie uda) dodać skórkę oraz sok z pomarańczy i szybko wymieszać.
  • Dodać masło i mieszać cały czas aż syrop będzie gładki (mogą pojawić się grudki, które znikną gdy sos będziemy podgrzewać mieszając). Wlać likier pomarańczowy i wymieszać.
  • Trzymając patelnię z syropem na ogniu włożyć jeden naleśnik i wymaczać go w sosie, złożyć w trójkąt i przesunąć na bok patelni, włożyć drugi naleśnik i powtórzyć jak poprzednio.
  • Przygotować resztę naleśników, następnie wlać brandy i od razu podpalić (ostrożnie, nie należy pochylać głowy nad patelnią!). Aby alkohol się zapalił, sos musi być wrzący. Wyłożyć na talerz i podawać z bitą śmietaną.
  • Crêpes Suzette Crêpes Suzette
  • Crêpes Suzette Crêpes Suzette
  • Crêpes Suzette Crêpes Suzette
About the Author

Leave a Reply

*