default-logo

Ciasto migdałowe z pomarańczą

Ciasto migdałowe z pomarańczą Pyszne ciasto migdałowe, bardzo wilgotne i maślane. Pachnące pomarańczą. Wykończone polewą i płatkami migdałów. Proste w konstrukcji i łatwe do zrobienia. Ostatnio przekonuję się coraz częściej, że takie właśnie słodkości smakują chyba najlepiej. Mimo, że ciasto nie jest wcale czekoladowe, przypomina mi troszkę Ciasto Amaretti. W konsystencji, strukturze i głębi smaku. Podobne jest też do tej Boskiej Babki, tyle, że jest bardziej maślane i wilgotne. Dzisiejsze ciasto migdałowe jest już samo w sobie bardzo smaczne i nawet bez dodatków na wierzch dobrze smakuje. Ja rozsmarowałam na nim polewę z białej czekolady i posypałam zrumienionymi migdałami. 0

23 4.48

Ciasto migdałowe z pomarańczą

  • Szybkie ciasto
  • Podwieczorki
  • Dla dzieci
  • Wielkanoc
  • Ciasta
mąka migdałowa
biała czekolada
płatki migdałów

Wilgotne ciasto z migdałami oraz skórką pomarańczową. Z polewą i płatkami migdałów.

Składniki

Spód:
  • 50 g mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 250 g mielonych migdałów
  • 200 g cukru
  • 250 g miękkiego masła
  • 1 pełna łyżka startej skórki z pomarańczy (tylko pomarańczowa, zewnętrzna część)
  • 4 jajka
Wierzch:
  • 90 ml śmietanki kremowej 30%
  • 50 g białej czekolady
  • 50 g płatków migdałowych
  • szczypta skórki z pomarańczy

Przygotowanie

  • Formę z odpinaną obręczą o średnicy 21 cm wysmarować masłem i wyłożyć (dno i boki) papierem do pieczenia.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą, przesiać przez sito. Dodać mielone migdały i cukier, wymieszać.
  • Do misy miksera włożyć miękkie masło i skórkę z pomarańczy. Utrzeć na puszystą masę, następnie dodawać po jednym jajku, miksując dokładnie, przez około 3 minuty po każdym dodanym jajku.
  • Dodać połowę mieszanki mąki i migdałów, zmiksować. Dodać drugą połowę i zmiksować na jednolitą masę.
  • Masę wyłożyć do przygotowanej formy, wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 45 minut, aż wierzch się zarumieni. Wyjąć z piekarnika i zostawić ciasto w formie do całkowitego ostudzenia.
  • Polewa: śmietankę zagotować ze skórką pomarańczową, odstawić z ognia, dodać połamaną na kosteczki czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Polać po cieście, posypać zrumienionymi na suchej patelni migdałami.
  • Ciasto migdałowe z pomarańczą
About the Author

Leave a Reply

*