default-logo

Ciasto marchewkowe – najlepsze

Ciasto marchewkowe - najlepsze Idealne! – tak mówią ci, którzy go spróbowali. Miękkie i wilgotne, z solidną porcją śnieżno – białej polewy. Pięknie wygląda i łatwo się robi. Ciasto marchewkowe popularne jest w USA i Wielkiej Brytanii. Oprócz drobno startej marchewki dodaje się do niego mąkę, jajka, cukier, olej oraz orzechy i cynamon. Do mojego ciasta dodaję też pokrojonego ananasa, który dodaje ciastu soczystości i jeszcze więcej smaku. Ananasa można zastąpić jabłkiem. Polecam! 0

584 4.88

Ciasto marchewkowe – najlepsze

Carrot cake

  • Hity Kwestii Smaku
  • Popularne ciasta
  • Szybkie ciasto
  • Podwieczorki
  • Marchewka
  • Ananas
  • Przyjęcia i imprezy
  • Dla dzieci
  • Sylwester
  • Majówka
  • Ciasta
orzechy włoskie
wiórki kokosowe
orzechy pekan

Składniki

  • 2 jajka
  • 200 g drobnego cukru lub cukru pudru
  • 150 ml oleju roślinnego
  • 200 g drobno startej marchewki
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich lub pekan + do dekoracji
  • 75 g drobno pokrojonego ananasa (świeżego lub z puszki) lub jabłka
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 200 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • po 1 łyżeczce sody i cynamonu
  • szczypta soli
Polewa
  • 125 g kremowego serka np. Twój Smak, Philadelphia
  • 50 g masła (miękkiego)
  • 100 g cukru pudru (lub mniej)

Przygotowanie

  • Jajka ocieplić w temperaturze pokojowej. Ubić je do podwojenia objętości. Dodać cukier i dalej ubijać aż masa będzie gładka i puszysta. Wciąż ubijając na wysokich obrotach, dolewać ciągłym, cieniutkim strumieniem olej.
  • Dodać marchewkę, ananasa, orzechy, wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do 150 stopni C.
  • Do osobnej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól, wymieszać. Przesypać do miski z marchewką i delikatnie połączyć wszystkie składniki.
  • Ciasto wyłożyć do formy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 1 godzinę lub do suchego patyczka.
Polewa
  • Ubić serek razem z miękkim masłem i cukrem pudrem. Włożyć na kilkanaście minut do lodówki.
  • Dobrze wystudzone ciasto przekroić poziomo na 2 części. Spód posmarować 1/3 ilości polewy.
  • Przykryć drugą częścią ciasta i rozsmarować resztę polewy. Udekorować orzechami.
  • Ciasto marchewkowe Ciasto marchewkowe
  • Ciasto marchewkowe Ciasto marchewkowe
About the Author

Leave a Reply

*