default-logo

Ciasteczka z krówkami

Ciasteczka z krówkami Pyszne kruche ciasteczka, idealne do kawy w jesienny, ponury dzień 😉 Proste do zrobienia, udadzą się każdemu i to ze składników, które są w każdym sklepie. Ciasto przygotowujemy z ubitego masła, jajka i mąki. Formujemy małe placuszki i składamy je po dwa, w środek wkładając połowę krówki. Tylko kilkanaście minut pieczenia i gotowe! 0

16 4.5

Ciasteczka z krówkami

Kruche ciasteczka z ciągnącą krówką w środku

  • Podwieczorki
  • Dla dzieci
  • Ciasteczka

Składniki

ok. 14 sztuk
  • 100 g masła
  • 7 cukierków „krówek”
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 jajko
  • 220 g (1 i 1/3 szklanki) mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie

  • Masło pokroić i ocieplić w temperaturze pokojowej. Krówki przekroić na połówki i nieco rozpłaszczyć.
  • Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
  • Masło ubić na jasny krem razem z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym (ok. 5 minut). Dodać jajko i ubijać jeszcze przez ok. 3 minuty.
  • Do oddzielnej miski wsypać mąkę, dodać sodę i proszek do pieczenia, wymieszać. Przesypać do ubitej masy i wymieszać szpatułką.
  • Masę podzielić na 28 części. Formować placuszki, na jednym placku kłaść połówkę krówki i przykrywać drugim plackiem. Złączyć brzegi i odkładać na przygotowaną blaszkę.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 13 – 14 minut aż ciastka od spodu będą już lekko zrumienione.
  • Ciasteczka z krówkami Ciasteczka z krówkami
About the Author

Leave a Reply

*