default-logo

Ciasteczka z jabłkami i krówkami

Ciasteczka z jabłkami i krówkami Pyszne ciasteczka z dodatkiem soczystych jabłek, kawałków krówek i cynamonu. Uzależniające połączenie słodkich, ciągnących krówek i kwaśnych, orzeźwiających jabłek. Ciasteczka są naprawdę rewelacyjne i do tego banalnie proste do zrobienia – polecam! 0

38 4.61

Ciasteczka z jabłkami i krówkami

Kruche ciasteczka z kawałkami krówek i jabłek z dodatkiem cynamonu

  • Podwieczorki
  • Jabłka
  • Dla dzieci
  • Ciasteczka
cynamon

Składniki

ok. 14 sztuk
  • 100 g masła
  • 6 cukierków „krówek”
  • 1/2 jabłka
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 220 g (1 i 1/3 szklanki) mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie

  • Masło pokroić i ocieplić w temperaturze pokojowej. Z lodówki wyjąć też jajko. Krówki oraz obraną połówkę jabłka pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Kawałki jabłek oprószyć mąką ziemniaczaną i cynamonem, wymieszać.
  • Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
  • Masło ubić na jasny krem razem z cukrem pudrem (ok. 5 minut). Dodać jajko i ubijać jeszcze przez ok. 3 minuty.
  • Do oddzielnej miski wsypać mąkę, dodać sodę i proszek do pieczenia, wymieszać. Przesypać do ubitej masy i wymieszać szpatułką. Dodać krówki z jabłkami i znów wymieszać.
  • Nabierać po łyżce masy i formować kulki. Układać je na przygotowanej blaszce i lekko spłaszczyć.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 13 – 14 minut.
  • Ciasteczka z jabłkami i krówkami Ciasteczka z jabłkami i krówkami
About the Author

Leave a Reply

*