default-logo

Churros

Churros Wypieki z ciasta parzonego (jak na karpatkę, eklerki czy ptysie) należą do tych smakołyków, które wykonuje się dość szybko. Ciasto jest proste (składa się z mąki, mleka, jajek i masła) i gotuje się (parzy) w garnku. Można je piec (jak przy karpatce czy eklerkach) lub smażyć. Smażone są właśnie churros, słynny hiszpański (i meksykańki) przysmak. Chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Najlepsze jeszcze ciepłe, zaraz po usmażeniu, posypane cukrem pudrem. Tradycyjnie podawane w porze śniadaniowej, często w towarzystwie gorącej czekolady. U mnie jednak sprawdzają się bardziej w porze podwieczorku, głównie w czasie karnawału, koniecznie z sosem czekoladowym 🙂 Możemy doprawić go rumem i chili, ale dla dzieci lepiej oczywiście pominąć te dodatki. 0

40 4.65

Churros

Z sosem czekoladowym – churros con chocolate

  • Kuchnia hiszpańska
  • Kuchnia meksykańska
  • Podwieczorki
  • Przyjęcia i imprezy
  • Dla dzieci
  • Tłusty Czwartek
  • Czekolada

Chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Churros to tradycyjny hiszpański (i meksykański) smakołyk w postaci smażonych w tłuszczu „pręcików” z ciasta parzonego, wyciskanego za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego. Po usmażeniu posypuje się je cukrem pudrem i podaje z gorącą czekoladą (lub sosem czekoladowym jak w przepisie).

Potrzebny będzie rękaw cukierniczy z końcówką w kształcie gwiazdki o średnicy ok. 1 cm.

Składniki

ok. 30 sztuk
  • 1 szklanka (250 ml) wody
  • 100 g masła
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 jajka
oraz
  • 1 litr oleju roślinnego
  • cukier puder z cynamonem
Sos czekoladowy
  • 200 ml śmietanki 30% lub 18%
  • 100 g czekolady deserowej

Przygotowanie

  • Wodę zagotować z masłem, cukrem wanilinowym, cukrem i solą.
  • Dodać mąkę i mieszać (ucierać) drewnianą łyżką przez ok. 2 minuty, aż powstanie gładka, sprężysta i odchodząca od brzegów garnka masa.
  • Odstawić z ognia i postawić garnek na desce. Przestudzić (ok. 30 minut).
  • Wbić jedno jajko i mieszać drewnianą łyżką do połączenia się składników w jednolite ciasto. Powtórzyć z dwoma kolejnymi jajkami, za każdym razem mieszając do połączenia składników.
  • Przełożyć je do rękawa cukierniczego. Rozgrzać tłuszcz w garnku (180 stopni C). Wyciskać ok. 8 – 10 cm kawałki ciasta bezpośrednio do tłuszczu. Końce odcinać nożyczkami lub nożem.
  • Smażyć partiami po parę sztuk, po około 2 minuty z każdej strony na złoty kolor, wyławiać łyżką cedzakową i odkładać na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem z cynamonem.
  • Sos czekoladowy: śmietankę zagotować, odstawić z ognia, dodać połamaną na kosteczki czekoladę, mieszać do rozpuszczenia i otrzymania gładkiego sosu.
  • Churros Churros
  • Churros Churros
  • Churros Churros
  • Churros Churros
About the Author

Leave a Reply

*