default-logo

Bułeczki cynamonowe

Bułeczki cynamonowe Słynne amerykańskie bułeczki śniadaniowe – Cinnamon Buns. Proste drożdżowe ciasto, zwinięte w ślimaczki, nadziewane dużą ilości cynamonu, z chrupiącym brązowym cukrem, żurawiną (lub rodzynkami) i orzechami. To dopracowany przepis Petera Reinharta, według którego ciasto wyrabia się wcześniej i wstawia do lodówki do schłodzenia (na minimum noc lub maksymalnie 4 dni). Gdy mamy czas i ochotę na pieczenie, wyjmujemy ciasto z lodówki, ocieplamy je, formujemy i odstawiamy do wyrośnięcia. Bułeczki zrobione są z podstawowego ciasta drożdżowego, bez dodatku jajek, z małą ilością tłuszczu. Jeśli porównacie mój przepis na drożdżowe racuchy, okaże się, że jest prawie identyczny 🙂 Do racuchów dodaję tylko o pół szklanki więcej wody, dzięki czemu ciasto jest luźniejsze, delikatniejsze, a po usmażeniu bardziej miękkie. Po nieco inny przepis (z dodatkiem jajek) na bułki z cynamonem zapraszam tutaj. 0

25 4.48

Bułeczki cynamonowe

z orzechami i żurawiną lub rodzynkami

  • Hity Kwestii Smaku
  • Drożdżówki
  • Kuchnia amerykańska
  • Podwieczorki
  • Wegańskie
  • Dla dzieci
cynamon
suszona żurawina
orzechy włoskie
orzechy pekan

Słynne amerykańskie „cinnamon buns”. Do ciasta nie dodaje się jajek, więc bułeczki można zrobić w wersji wegańskiej. Masło zastępujemy olejem kokosowym lub oliwą. Jako polewy można użyć lukru z cukru pudru.

Składniki

12 sztuk
  • 3 szklanki mąki pszennej (tortowej, typ 500)
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 3 łyżki cukru
  • 1 szklanka letniej wody lub mleka
  • 2 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 1/4 szklanki oleju lub roztopionego masła
Nadzienie
  • 1 i 1/2 łyżki cynamonu
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 szklanki żurawiny lub rodzynek
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub pekan
oraz
  • 1/3 szklanki roztopionego masła, oliwa, roztrzepane jajko (niekoniecznie)

Krem

  • 50 g serka kremowego np. Philadelphia
  • 25 g roztopionego masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • opcjonalnie: 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią, 1 łyżeczka soku z cytryny lub szczypta skórki cytrynowej lub łyżeczka likieru cytrynowego

Przygotowanie

  • Ciasto drożdżowe wyrabia się wieczorem i wstawia do lodówki na całą noc lub maksymalnie na 4 dni.
  • Wymieszać przesianą mąkę, sól, cukier. Do mleka dodać drożdże i mieszać przez chwilę aż się rozpuszczą. Mleko z drożdżami wlać do mąki razem z olejem lub roztopionym masłem. Wymieszać łyżką, następnie wyrabiać ręką lub hakiem do ciasta drożdżowego przez około 8 – 10 minut, aż będzie gładkie i nie będzie się kleiło. Wyjąć ciasto na stolnicę i wyrabiać przez minutę, uformować kulę, włożyć ją do czystej większej miski (ciasto podwoi objętość), wysmarowanej olejem, przykryć folią i wstawić do lodówki na jedną noc lub maksymalnie na 4 dni.
  • W dniu pieczenia wyjąć ciasto z lodówki, wyłożyć na stolnicę i chwilę pozagniatać, uformować kulę. Zawinąć w folię i odłożyć na 20 minut. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 30 x 35 cm, na grubość około 6 – 7 mm, podsypując w razie konieczności mąką. Wierzch posmarować roztopionym masłem, posypać najpierw mieszanką cynamonu i brązowego cukru, a następnie rodzynkami lub żurawiną oraz orzechami włoskimi. Zwinąć ciasto w roladę, rozpoczynając od dłuższego boku.
  • Pokroić na plastry o grubości 2,5 cm, ułożyć rozcięciem do góry w tortownicy lub bezpośrednio na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując około 3 – 4 cm odstępy pomiędzy bułeczkami. Wierzch posmarować oliwą i przykryć luźno folią spożywczą. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 2 godziny, aż bułeczki zwiększą objętość i połączą się ze sobą. Przed pieczeniem bułeczki można posmarować roztrzepanym jajkiem. Piekarnik nagrzać do 175 stopni C.
  • Bułeczki piec przez około 20 – 22 minut, aż będą ładnie zrumienione. W międzyczasie przygotować krem. Bułeczki najlepsze są na ciepło. Po ostudzeniu warto trzymać je pod przykryciem. Po wystudzeniu podgrzewać przed podaniem, można zamrozić.
  • Krem: ubić serek, masło i cukier puder. Dodać wanilię, cytrynę i ewentualnie sól i ponownie wymieszać. Polać (najlepiej przez szprycę, woreczek z małą dziurką) bułeczki po 5 minutach od wyjęcia z piekarnika. Jeśli krem jest gęsty, można zmiksować go z odrobiną ciepłej wody.
  • Bułeczki cynamonowe
  • Bułeczki cynamonowe
  • Bułeczki cynamonowe
  • Bułeczki cynamonowe
About the Author

Leave a Reply

*