default-logo

Budyń jaglano-truskawkowy

Budyń jaglano-truskawkowy Prosty do zrobienia i zdrowy budyń jaglany o smaku truskawkowym. Do jego przygotowania potrzebujemy trzech składników: kaszy jaglanej, mleka (krowiego lub roślinnego) i truskawek. Ugotowaną w mleku kaszę miksujemy z dodatkiem świeżych truskawek, dosładzamy do smaku i podajemy ze świeżymi owocami. Polecam gdy pojawia się ochota na zjedzenie prostego i zdrowego podwieczorku czy drugiego śniadania. 0

36 4.36

Budyń jaglano-truskawkowy

  • Śniadania
  • Budyń jaglany
  • Podwieczorki
  • Kasza jaglana
  • Truskawki
  • Przepisy fit
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie
  • Bezglutenowe
  • Dla dzieci

Składniki

2 porcje
  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka (np. krowiego lub kokosowego lub migdałowego)
  • 300 g truskawek (2 i 1/2 szklanki)
  • 2 łyżki cukru

Przygotowanie

  • Do rondelka wsypać kaszę jaglaną, płukać pod ciepłą, bieżącą wodą, kilkakrotnie ją zmieniając. Odcedzić, wlać mleko i zagotować pod przykryciem. Gotować przez 15 minut na małym ogniu nie otwierając garnka.
  • Ugotowaną kaszę zmiksować blenderem na gładki mus z dodatkiem cukru oraz opłukanych i pozbawionych szypułek truskawek. Jeśli budyń jest gęsty, można dodać więcej owoców.

Propozycja podania

pokrojone truskawki / syrop malinowy / brązowy cukier

Wskazówki

Truskawki można też wcześniej chwilę pogotować z cukrem (pokroić, włożyc do rondelka, dodać cukier i gotować przez 5 minut co chwilę mieszając). Następnie zmiksować z kaszą jak w przepisie.

  • Budyń jaglano-truskawkowy Budyń jaglano-truskawkowy
About the Author

Leave a Reply

*